Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 18 juli 2000 Brussel trekt beurs regels naar zich toe

BRUSSEL - De Europese beurswaakhonden, waaronder de Nederlandse STE, moeten zich voegen naar Brusselse regelgeving. Een 'groep van wijzen' gaat vanaf november adviseren over harmonisatie van het beurstoezicht. Maandag hebben de EU-ministers van financiën tot oprichting van de commissie besloten na hevig verzet van het Verenigd Koninkrijk. Alexandre Lamfalussy, de vroegere president van het Europees Monetair Instituut, gaat de groep leiden. Voor Nederland neemt Cor Herkströter, oud-bestuursvoorzitter van Koninklijke Olie, zitting.

Het is de bedoeling dat de groep begin november met een eerste reeks aanbevelingen komt over een 'effectievere omzetting en invoering' van EU-regelgeving op beursgebied. Het onderzoek moet zich toespitsen op beursnoteringen, openbare aandelenplaatsingen en prospectussen, grensoverschrijdende fusies en overnames, de dagelijkse beurshandel, de bescherming van consumenten en beleggers, en op de integriteit van de markt, zo luidt het mandaat waarover gisteren overeenstemming werd bereikt. Met het onderzoek wil de EU een extra impuls geven aan het 'actieplan financiële diensten' van de Europese Commissie. Dat mikt op versnelde liberalisering en eenwording van de Europese geld- en kapitaalmarkt. Met de aanbevelingen van de groepLamfalussy moeten de nationale toezichthouders, zoals de STE, achter de broek worden gezeten om verschillen tussen nationale beursregels weg te werken.

De STE reageert laconiek op de ontwikkelingen. 'Eerst moet nog bekeken worden wat die beurstegels worden', aldus een woordvoerder. Dat Europa zeggenschap naar zich toe trekt vindt de STE niet erg. 'Daar krijgen andere landen ook mee te maken.' De aanstaande fusie tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs nopen ook al tot een gedeeltelijke harmonisatie, aldus de STE woordvoerder. Afgelopen week hebben vooral de Britten zich verzet tegen de Franse opzet om het mandaat zo te formuleren dat de oprichting van een EU-equivalent van de Amerikaanse toezichthouder SEC de logische uitkomst zou zijn. Het Verenigd Koninkrijk is bang dat de vooraanstaande positie van financieel centrum Londen in het gedrang zal komen.

Naast Lamfalussy en Herkströter bestaat de groep uit de Spaanse oud-president van de centrale bank Luis Angel Rojo, de Zweedse beurstoezichthouder Bengt Ryden, diens Italiaanse vakgenoot Luigi Spaventa, hoofdeconoom Norbert Walter van Deutsche Bank en de vroegere voorzitter van het Europees mone­tair comité, sir Nigel Wicks.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl