Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 18 juli 2000 Parijs: EU-staten zijn onbeweeglijk

AMSTERDAM - Frankrijk hekelt de wijze waarop de EU-lidstaten voortdurend hun nationale standpunten herhalen ten aanzien van de hervormingen van de unie. 'Het is de hoogste tijd dat de ťchte onderhandelingen beginnen', zegt de Franse minister voor europese za≠ken, Pierre Moscovici, maandag in het Duitse Handelsblatt.

Moscovici ontkent echter dat de intergouvernementele conferentie over hervorming van de Europese Unie in een impasse verkeert. ĎWe liggen op schema. Van een verlating is geen sprake', zegt de bewindsman. Frankrijk is thans de halfjaarlijkse voorzitter van de EU.

Toch moeten de regeringen van de lidstaten 'in een versnelling hoger schakelen', stelt Moscovici. Zoniet, dan is het de vraag of er op de EU-topconferentie in Nice eind dit jaar een akkoord over de hervormingen bereikt kan worden. De vier thema's waarover een akkoord bereikt moet worden, stemmingen met gekwalificeerde meerderheid, een stelling van de Europese commissie, een hernieuwde vaststelling van het aantal stemmen per lidstaat en versterkte samenwerking tussen lidstaten (op deelterreinen). Met een slap compromis stelt Frankrijk zich naar het oordeel van Moscovici niet tevreden. 'Het wordt een goede hervorming of geen hervorming.' Het verzet komt vooral van kleine EU-lidstaten, die hun gelijkwaardige positie tegenover de grote staten bedreigd zien.

Om niet in details te verdrinken, moet de regeringsconferentie in Nice zich concentreren op de hoofdlijnen. De Europese Unie moet met het oog op de uitbreiding 'efficiŽnter en transparanter worden en dichter bij de burgers komen te staan', aldus de minister. Hij belooft ten overstaan van Oostenrijk Ďfairplay'. De sancties tegen de kleine lidstaat, genomen na de regeringsdeelname van de rechtsradicale FP÷ kunnen alleen opgeheven worden als Wenen zich constructief opstelt. Het aangekon≠digde referendum geeft daar volgens Mosocovici geen blijk van. Frankrijk verwacht niet dat Oostenrijk de EU-hervormingen uit frustratie over de sancties met een veto zal torpederen.

De bewindsman merkt voorts op dat de FransDuitse tweetaktmotor weer uitstekend loopt. Zo verzetten beide landen zich volgens hem gezamenlijk tegen de voorstellen van de Commissie voor liberalisering van de interne markt. Volgens Moscovici gaan die voorstellen veel te ver. 'De Commissie moet de publieke dienstverlening ten behoeve van de gemeenschap respecteren.' De Brusselse voorstellen tot liberalisering van de Europese post zijn 'niet tevredenstellend', aldus Moscovici.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl