Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 11 Februari 2005 Explosievenopruiming in Mokbaai

Op Texel is op maandag 7 februari begonnen met een operatie om oude munitie in de Mokbaai op te ruimen. Deze ruimingsoperatie wordt verzorgd door het explosievenopsporingsbedrijf Van den Herik dat de exacte locatie van de munitie bepaalt, waarna de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine de munitie ruimt.

De munitie is in 2002 en 2003 aangetroffen bij het weer op diepte brengen van een gedeelte van de zwaaikom in de Mokbaai bij de Joost Dourleinkazerne. Omdat toen veel oude munitie werd aangetroffen, is de Koninklijke Marine een project gestart om de munitie daar weg te halen.

In het voorbereidingstraject is de gemeente Texel op deelgebieden betrokken geweest. Het is de bedoeling dat de oude munitie door middel van baggeren boven water wordt gehaald. Nadat de munitie is geruimd, wordt het opgegraven slib weer in de oude positie teruggestort. Na afloop van de ruimingsoperatie, medio juni van dit jaar, is de Mokbaai weer in oude staat hersteld.

Maatregelen

De gehele operatie speelt zich af op defensieterrein. Dit terrein is niet toegankelijk voor het publiek. Gedurende de werkzaamheden zijn duikactiviteiten verboden en ook is vliegverkeer lager dan 200 meter boven de Mokbaai niet toegestaan. Op het terrein wordt regelmatig oude oorlogsmunitie aangetroffen, die direct wordt geruimd. Deze munitie is door de Duitse bezetter in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in de zwaaikom van de Mokbaai gestort. Bij de nu geplande werkzaamheden gebeurt het ruimen op grotere schaal dan normaal. De baggerschepen van Van den Herik en het duikvaartuig van de Koninklijke Marine zullen de komende maanden dan ook een vertrouwd beeld vormen in de Mokbaai.

Meer informatie over de voortgang van de operatie zal verschijnen in de plaatselijke media en op www.texel.nl (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl