Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 28 Februari 2005 Dijken gemeten met behulp van helikopter

Deze week laat hollands noorderkwartier 230 kilometer dijk door een helikopter inmeten. De helikopter maakt gebruik van een techniek waarbij een dijk als het ware wordt afgetast met laserstralen.

gps satellietnavigatiesysteem

de laserscanner bevindt zich onder een helikopter die op een hoogte van 275 meter met een snelheid van 65 kilometer per uur over de dijk vliegt. Met behulp van een gps satellietnavigatiesysteem en de door de scanner opgevangen signalen wordt niet alleen de hoogte van de waterkering bepaald, maar ook het type bekleding zoals asfalt, gras of steenzetting. Behalve de laserscan worden tegelijkertijd luchtfoto's van de dijken gemaakt die gebruikt worden voor het driedimensionaal in beeld brengen van de waterkeringen. De, op zeer snelle wijze, ingewonnen informatie wordt gebruikt bij het beheren van de waterkeringen en bij het uitvoeren van stabiliteitsberekeningen.

uit vergelijkbare projecten bij andere waterschappen is gebleken dat het op deze wijze inwinnen van gegevens een factor vier keer goedkoper is dan het traditioneel landmeten vanaf de grond.

nieuwe techniek

het werk zal worden uitgevoerd door het bedrijf terraimaging dat grote ervaring heeft met deze, binnen de waterschapswereld, nog vrij nieuwe techniek. De exacte planning van de helikoptervluchten wordt bepaald door de weersomstandigheden.

alleen bij droog weer en niet te veel wind kan er gevlogen worden. Door de vlieghoogte van 275 meter is de overlast op de grond minimaal. De laser is op deze hoogte eyesafe. De laserscanner slaat automatisch af indien onder de minimum eyesafe vlieghoogte wordt gevlogen. De in te meten waterkeringen zijn aangegeven op bijgevoegd kaartje. Het gaat om 93 kilometer primaire waterkering en 137 kilometer regionale waterkering (boezemkaden). (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl