Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 31 Maart 2005 Jaarverslag commissaris van de Koningin 2004: Meer rijksgeld nodig voor brandweer

De rijksbijdrage aan de brandweer moet worden verhoogd. Daarnaast moet de financieringstroom rechtstreeks worden overgemaakt aan de veiligheidsregio's die momenteel worden gevormd. Dit schrijft mr. H.C.J.L. Borghouts, commissaris van de Koningin in Noord-Holland in zijn vandaag verschenen Jaarverslag 2004.

De commissaris van de Koningin is voorstander van de vorming van veiligheidsregio's, waarbij de politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GOHR) dezelfde gebiedsindeling hebben en waarin de besturen van de regionale brandweer en de GOHR worden samengevoegd.

De rampen in Enschede en Volendam hebben aangetoond dat er meer geld moest worden gestoken in de rampenbestrijding en de crisisbeheersing. In vergelijking tot de kosten voor de politie blijven de gelden voor de brandweer echter fors achter. Het blijft van groot belang dat het rijk de komende jaren meer geld uittrekt om de uitvoering van de rampenbestrijding op het gewenste peil te brengen. Daarnaast blijken de grenzen van de belastbaarheid en beschikbaarheid van de vrijwilligers bij de brandweer in zicht te komen. Tijdige inzet van de brandweervrijwilligers is op meerdere plaatsen, vooral overdag, niet verzekerd. De oplossing voor dit groeiende probleem is het versterken van de regionale beroepsbrandweer.

Regionalisering van de hulpverlening betekent ook dat vanuit het rijk rechtstreekse financiering aan de veiligheidsregio moet plaatsvinden. Het doorsluizen van rijksgelden via de gemeenten of de centrumgemeente naar de veiligheidsregio leidt tot bureaucratische drukte.

De commissaris van de Koningin geeft jaarlijks verslag van zijn rijkstaken en provinciale taken die hij het voorafgaande jaar heeft verricht. In het Jaarverslag 2004 is een aantal interviews met Noord-Hollandse burgemeesters opgenomen over veiligheid.

Het volledige Jaarverslag van de commissaris van de Koningin 2004 is te downloaden via het digitaal loket op www.noord-holland.nl (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl