Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 26 April 2005 Burgerjaarverslag 2004, provinciale bekendheid kan beter

Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland, mr. H.C.J.L. Borghouts, heeft voor de tweede maal een Burgerjaarverslag uitgebracht over de kwaliteit van de provinciale dienstverlening en de burgerparticipatie in het jaar 2004. Het verslag biedt een kijkje in de provinciale keuken en geeft zicht op het functioneren van de provinciale organisatie. Een van de aanbevelingen: de bekendheid van de burgers met de provinciale politiek en provinciale politici is nog gering en daar zal in 2005 dus meer aan moeten worden gedaan.

Veiligheid en natuur scoren hoog

Het verslag geeft weer hoe burgers tegen de provincie aan kijken. Dat is gemeten via de Burgermonitor, die in 2004 weer is gehouden. Veiligheid en natuur en landschap blijken het hoogst te scoren als onderwerpen waarin Noord-Hollanders het meest in zijn geļnteresseerd. De interesse in provinciale politiek nam toe van 27 naar 36 percent, maar de provincie blijft voor velen een onbekende bestuurslaag en er is een flinke informatiebehoefte bij de burgers. Vandaar de aanbeveling die hiervoor is genoemd.

Spiegel

In het Burgerjaarverslag zijn interviews met externen opgenomen, waaruit te lezen valt hoe de provincie door betrokken buitenstaanders wordt ervaren. De provincie wordt door hen een spiegel voorgehouden. Gesprekken zijn gevoerd met een burgemeesters, wethouders, raadslid, dorpsraadvoorzitter en een corporatiedirecteur. Citaat: "De provincie is niet te dwingend of te bemoeizuchtig. Daar ben ik zeer te spreken over" (burgemeester Peter Rehwinkel van Naarden).

Ambtseed ingevoerd

In 2004 werd voor het eerst de ambtseed ingevoerd als onderdeel van integriteitsbevordering. Nieuw was ook dat een e-mailprotocol is ingevoerd voor de afhandeling van berichten aan de provincie. Via het algemene adres post@noord-holland kwamen 1673 e-mails binnen. Dit blijft nog zeer beperkt in vergelijking met het totaal aantal aan de provincie gerichte poststukken: 236.500.

Eigen initiatief gewenst

In 2003 is onder meer de aanbevelingen gedaan in het Burgerjaarverslag gericht publiciteit te besteden aan het middel van burgerinitiatief om zaken op de agenda te krijgen bij de provincie. Die aanbeveling is door de staten niet gevolgd: de commissie wenste zich te beperken tot het informeren over deze mogelijkheid. Burgers die een onderwerp onder de aandacht van de provincie willen brengen zullen dus zelf actief op zoek moeten naar dit instrument, te vinden op de internetsite www.noord-holland.nl . Op deze provinciesite is overigens ook het Burgerjaarverslag 2004 te vinden, in het Digitaal Loket onder de rubriek Jaarverslagen.

Boerenfamilies

Het jaarverslag is geļllustreerd met foto's uit de reeks "Boerenfamilieportretten' van Sabine Joosten. Deze serie maakt deel uit van de kunstcollectie van de provincie Noord-Holland. De foto's leggen een tijdsbeeld vast en geven een bijzondere dimensie aan het verslag.

Het volledige Burgerjaarverslag 2004 is te downloaden van de website www.noord-holland.nl. (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variƫrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl