Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 07 Juni 2005 Uitstel beslissing status Werelderfgoed voor Waddeneilanden

De drie Waddenlanden Nederland, Duitsland en Denemarken stellen de definitieve beslissing over de status van werelderfgoed van het Waddengebied twee jaar uit. Ondernemers op de eilanden zijn daar blij mee.

Op de onlangs gehouden Waddenconferentie op Ameland bleek dat met name de Denen op dit moment tegen de nominatie aanhikken. Denemarken zit midden in de procedure om van het Deense waddengebied een nationaal park te maken. Dit gaat niet samen met de nominatieprocedure voor het werelderfgoed. "Als jullie nú 'ja' zeggen, dan moeten wij 'nee' zeggen", is het Deense standpunt. Dit heeft de drie Waddenlanden doen besluiten het onderwerp over twee jaar weer op de agenda te zetten. Aan de betrokken ministers wordt voorgesteld door te gaan met het nominatiedossier.

In Duitsland is de stemming verdeeld. Van de vijf Nederlandse Waddeneilanden hebben Ameland en Texel tegen de nominatie gestemd. De discussie in de verschillende gemeenteraden zal niet opnieuw gevoerd worden, ondanks het uitstel van de definitieve beslissing van twee jaar.

Burgemeester Verhoeven van Ameland is content met het uitstel. "We zeggen geen 'nee', maar het is nog te vroeg om 'ja' te zeggen."

MKB Noord en MKB Noordwest-Holland vinden dat het Waddengebied helemaal niet klaar is om op de werelderfgoedlijst van de Unesco te komen. Mocht het Waddengebied op de werelderfgoedlijst komen, zullen toeristen van over de hele wereld naar de eilanden trekken. De ondernemers vinden dat er dan eerst vijf à tien miljoen euro geïnvesteerd moet worden in bezoekerscentra. Volgens M. Kosters van de Terschellinger ondernemersvereniging ontbreekt op dit moment nagenoeg elke vorm van informatievoorziening die nodig is om bijvoorbeeld Japanners te kunnen ontvangen. "Je moet op alle eilanden centra opzetten en op de wal een bezoekerscentrum voor het hele Waddengebied creëren."

Hij denkt dat zonder bezoekerscentra internationale toeristen - gewend aan de piramide van Cheops en het Grand Canyon - teleurgesteld zullen zijn in de Wadden. "Ze moeten op een bord kunnen lezen waarom de wadden in aanmerking komen om op die lijst te staan." (Bron: Friesch Dagblad, MKB Noordwest Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl