Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 22 Juni 2005 Nieuwe aanpak voor project Hartwinkels

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) besloten vandaag een aangepast plan te maken voor de realisering van zogenaamde Hartwinkels in kleine kernen. Dat zijn winkels waar het assortiment uitgebreid wordt met publieke voorzieningen zoals een postkantoor(tje), pinapparaat of boeken uitleen. Het oorspronkelijke plan gebaseerd op een concept van Hart Retail blijkt in praktijk niet haalbaar.

De ondernemer Bob Koedijker die met de provincie samenwerkte voor de ontwikkeling van Hartwinkels in Noord-Holland-Noord kampt met financiŽle problemen en heeft zich teruggetrokken. Verder blijkt het oorspronkelijke concept in de vijf- voor Hartwinkels- geselecteerde kleine kernen, niet in alle gevallen aan te sluiten op de vraag van de inwoners. GS, die leefbaarheid op het platteland hoog in het vaandel hebben staan, komen nu in het najaar met een aangepast plan.

Eind februari 2004 werd de provincie benaderd door de heer Koedijker van Hart Retail die een concept had ontwikkeld om detailhandel (uitgezonderd levensmiddelen) te combineren met andere (non)-profit voorzieningen, de zogenaamde " Hart van ....winkels". Dit concept leek een oplossing te kunnen bieden voor het teruglopende voorzieningenniveau in kleine kernen. De provincie organiseerde een informatiebijeenkomst over de Hartwinkels om de belangstelling ervoor te peilen. Die bleek groot. Twaalf gemeenten met in totaal 22 kernen wilden deelnemen aan de door de provincie op te zetten pilotprojecten. Uiteindelijk werden de kernen Berkhout (gemeente Wester-Koggeland), De Noord (Heerhugowaard), Kolhorn (Niedorp), Schermerhorn (Schermer) en Onderdijk (gemeente Wervershoof) geselecteerd. Afgesproken werd om rond 1 juli 2005 op basis van nadere inventarisaties te beslissen of Hartwinkels in deze kernen praktisch haalbaar zijn.

Die inventarisatie is nog niet helemaal afgerond maar duidelijk is dat het concept aangepast moet worden. In drie van de vijf kernen bijvoorbeeld is (nog) een supermarkt aanwezig die nu zelf het assortiment heeft uitgebreid. Duidelijk werd ook dat voortgang van het project niet mag afhangen van ťťn ondernemer. In het aanloopproces naar het pilotproject ontstonden ook nieuwe ideeen en uit gesprekken met woningbouwcorporaties, Kamer van Koophandel en Rabobank bleek dat deze instanties zich ook willen inspannen om (samen) met de provincie naar oplossingen te zoeken voor het verschralende voorzieningenniveau.

In heel Nederland krijgt de problematiek overigens in toenemende mate aandacht. Er bestaan Servicewinkels, geÔnitieerd door de Rabobank, 'n Dorpspunt en buurtsupers gerund door ouderen/vrijwilligers (in Westwoud) of gehandicapten.

De opgedane ervaringen, verdere informatie uit een lopend evaluatieonderzoek en voorbeelden uit de rest van het land, zullen betrokken worden in het aangepaste plan dat GS in het najaar aan Provinciale Staten voorleggen. (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl