Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 25 Oktober 2005 Gemeente Texel gaat jaarlijks 1 miljoen bezuinigen

De gemeenteraad en het college van Texel gaan samen uitzoeken hoe de gemeente jaarlijks een miljoen euro kan bezuinigen. In de raadsvergadering van februari 2006 wordt een besluit genomen over de aanstaande bezuinigingsoperatie. Tijdens de begrotingsvergadering van 18 oktober wilde de raad geen overhaaste maatregelen nemen.

Geen extra belastingverhoging

De raad kiest voor bezuinigingen in plaats van een extra verhoging van de belastingen. Zo wil de raad de burgers van Texel ontzien. Een aantal fracties gaf alvast aan niet te willen bezuinigen op welzijnsgebied. Dit wordt echter niet bij voorbaat uitgesloten. De algehele afweging wordt pas gemaakt in de raad van februari 2006.

Oproep wethouder

Namens het college van B&W riep wethouder Heijne (financiŽn) de raad op om zorgvuldig te zijn. Zij hoopte zo ondoordachte maatregelen tijdens de begrotingsvergadering te voorkomen. De wethouder weersprak de kritiek dat het begrotingstekort wordt veroorzaakt doordat de gemeente op te grote voet zou leven. Zij stelde dat iedere euro, met instemming van de raad, is geÔnvesteerd in de kwaliteit van de Texelse samenleving. Nu moet echter de tering naar de nering worden gezet.

Reactie raad

De fracties van de raad namen hun verantwoordelijkheid. Zij wilden de besluiten over bezuinigingsoperatie niet doorschuiven naar april 2006, zoals het college eerst had voorgesteld. Zo neemt de huidige raad de (pijnlijke) besluiten en geeft men de nieuwe raad ruimte voor nieuw beleid.

Moties

Drie moties van PvdA en GroenLinks om de personeelslasten van de gemeente tot 2009 op hetzelfde niveau te houden, geen kredietoverschrijding voor het nieuwe gemeentehuis toe te staan en in de periode 2006-2009 elk jaar 250.000 euro minder te investeren, haalden het niet. De coalitiepartijen Texels Belang, CDA en VVD willen liever een algehele afweging maken bij de kerntakendiscussie in februari 2006.

Een motie van D66 om voor uitvoering van het natuur- en landschapsbeleidsplan 100.000 euro beschikbaar te stellen, werd met 11 tegen 3 stemmen wel aangenomen. (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl