Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 11 Oktober 2006 Jeugdschouw 2006 - Clusius College in actie voor droge voeten inwoners

Gisteren gaf Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met de eerste jeugdschouw het startsein voor de jaarlijkse schouw, die op 16 oktober start.

Leerlingen van het Clusius College in Alkmaar† (VMBO Groen) maakten 'hun' stuk sloot schoon en waren zelf schouwmeester. Alleen waterlopen die voldoende ruim en schoon zijn hebben de juiste aan- of afvoercapaciteit om het water te transporteren. Met name belangrijk in perioden met veel wateroverlast. Met de voeten in de modder om de volwassenen in Hollands Noorderkwartier te laten zien hoe belangrijk het is hier goed mee om te gaan.

Goed voorbereid

De leerlingen die het in teams tegen elkaar opnamen, waren enthousiast en goed voorbereid door de speciale lessen die zij hadden gekregen. Vorige week al kwam schouwmeester Wim j Swart bij hen in de klas. De hele ochtend waren zij vandaag in de weer om een van de sloten in de Egmondermeer 'schouw-klaar' te maken. Slootkant maaien en afsteken, verwijderen van riet, biezen, waterplanten, flab, kroos, vuilnis en takken. Duikers schoonmaken en kroos opruimen. Het hoort er allemaal bij. Een veel gehoorde opmerking: "Wel pittig, morgen vast spierpijn. Veel leuker dan op school."

Ante Schotvanger uit Alkmaar was volgens de andere leerlingen de hardste werker: "Leuke dag zo, bevalt goed. Ik werk graag met mijn handen en heb veel energie. Later wil ik iets in de bouw doen. Maar dit is ook mooi."

Sjon Mosch uit Warmenhuizen: "Mooiste van de dag? Op de maaiboot varen natuurlijk! Grappig om de sloten schoon te maken en iets te doen wat ik nog nooit gedaan heb. Ze hebben me in het water geduwd." Maar dan met een grote grijns: "Er zat nog wel veel kroos in!"

Na afloop waren de leerlingen te gast op het hoofdkantoor van het hoogheemraadschap in Edam voor de officiŽle schouwlunch. Daar namen alle deelnemers een slok†uit de zilveren vriendschaps- of hensbeker van het oude Hoogheemraadschap van de Hondsbossche uit 1818.†Dat was sinds 1921 niet meer officieel gebeurd, want toen werd het Hoogheemraadschap van de Hondsbossche opgeheven. Loco-dijkgraaf Ben Hakvoort reikte vervolgens aan alle leerlingen het diploma jeugdschouwmeester uit en een replica van de vriendschapsbeker aan het winnende team.

Achtergrondinformatie

Elk jaar, dit jaar is dat op 16 oktober, gaan meer dan 400 schouwmeesters op pad in het Hollands Noorderkwartier (Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en Texel) om de schouw uit te voeren. Zij controleren of degenen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van sloten en andere wateren, hun deel hebben schoongemaakt. Eigenaren van land zijn verplicht aangrenzende sloten te onderhouden. In dit gebied gaat het om ongeveer 15.000 ŗ 20.000 kilometer.

Het is voor een goed functionerende waterhuishouding in Noord-Holland van wezenlijk belang dat het onderhoud van de wateren door alle onderhoudsplichtigen goed wordt uitgevoerd. Alleen waterlopen die voldoende ruim en schoon zijn kunnen het water goed transporteren. Dit is met name van belang in perioden van wateroverlast en droogte. Het veranderende klimaat zorgt voor steeds meer extremen op dat terrein. Dat is de laatste maanden maar weer eens gebleken.

Meer informatie over de schouw op www.hhnk.nl (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl