Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 12 Oktober 2006 Haagse kopstukken debatteren over regio op 1 november

Ze staan hoog op de verkiezingslijst voor de Tweede Kamer. Politiek gepokt en gemazeld binnen VVD of GroenLinks, CDA of PvdA, ChristenUnie, SP of D66. Zeven Haagse kopstukken. Woensdagavond 1 november komen ze naar hotel De Zandhorst in Heerhugowaard. Stuk voor stuk vertellen ze hoe belangrijk onze regio voor hen is. Publiek is welkom om hen aan te horen en te reageren op hun standpunten. Het verkiezingsdebat begint om 20.00 uur en de toegang is vrij. Het noordwesten van onze provincie is geen onbekend gebied meer voor de Haagse politiek. Vooral niet in verkiezingstijd. Vrijwel alle partijen van betekenis hebben gereageerd op de uitnodiging om te spreken over het belang van onze regio. Hierbij enigszins geholpen door een brochure van vereniging Noordwest8, waarin ruim twintig gemeenten en organisaties in de regio hun ambities hebben samengevat. Wat wil Noordwest Holland van Den Haag? Een goede balans krijgen tussen wonen, werken, verplaatsen en ontspannen. En dat voorlopig via drie speerpunten: stedenbeleid, water en landelijk gebied.

Stedenbeleid: noordwest holland is landelijk gebied met drie steden Hoorn, Den Helder en Alkmaar. De steden zijn regionale aanjagers op het gebied van economie, zorg, onderwijs en bereikbaarheid. Aan de Haagse kopstukken wordt gevraagd deze stuwkracht te versterken met opwaardering van stationsgebieden, stimuleren van bedrijventerreinen (herstructureren) en regionale projecten die meer woon-werkbalans geven. Want nog steeds reizen 65.000 forensen dagelijks de regio uit en in voor hun werk. Dat aantal kan minder worden als er meer werkgelegenheid in eigen gebied is.

Water: noordwest holland ligt tussen Noordzee en IJsselmeer, is aan drie kanten door water omgeven. Recreatie op het water is hiervan het voordeel, kustverdediging tegen stijgend water het nadeel. De regio vraagt aan Den Haag om steun voor beide zaken; stimuleren van toeristisch recreatieve sector (economische versterking) en faciliteiten bieden aan meerdere gemeenten voor kustversterking. Concrete projecten waarvoor steun wordt gevraagd zijn Wieringerrandmeer en Marina Petten.

Landelijk gebied: de inwoners van noordwest holland kennen het dagelijks genot van zowel wonen, werken als recreŽren bij huis. De agrarische sector wordt echter sterk uitgedaagd om te veranderen via schaalvergroting, innovatie of (deels) verandering van functie. De kleine kernen vechten voor het behoud van voorzieningen en hun vitaliteit. Dat smeekt om steun uit Den Haag. Noordwest8 vraagt van de kopstukken om deze steun en ook dat zij de agrarische ketenstructuur stimuleren in bijvoorbeeld het koppelen van Agriport A7 en het Grootslag aan greenport Aalsmeer, nieuwe duurzame energievormen (Energy Valley, kennisclustering, offshore, blauwe energie, biologische energie) en versterking van de visserijsector.

Genoemde onderwerpen willen de gemeenten in vereniging Noordwest8 op de politieke agenda voor de verkiezingen van de Tweede Kamer zetten. De verkiezingen worden op woensdag 22 november gehouden. De regionale bijeenkomst is op 1 november in de Lindezaal van hotel De Zandhorst in Heerhugowaard. Een prima gelegenheid voor de landelijke politiek om te vertellen of, en zo ja hoe, zij in de komende vier jaar de belangen van onze regio behartigen in Den Haag. (Bron: NW8)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl