Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 18 December 2006 Gedeputeerde Poelmann praat met Petten over de dijkversterking

'Veiligheid blijft keiharde eis'

De provincie overweegt de keuze voor het overslagbestendig maken van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering te vervangen door een combinatieoplossing van (een stukje) verhogen, het binnentalud versterken, het buitentalud verruwen en zand of andere golfremmende maatregelen aan de zeezijde. Afgelopen woensdag 6 december sprak gedeputeerde Patrick Poelmann hierover met een delegatie uit Petten.

Woensdagmiddag 6 december heeft gedeputeerde Patrick Poelmann van de provincie Noord-Holland twee uur lang met een kleine veertig Pettenaren gesproken over de plannen voor versterking van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Het plan om de dijk overslagbestendig te maken, staat ter discussie. Dat komt door zwaardere randvoorwaarden vanuit het Rijk en door de kritische opmerkingen vanuit de omgeving. Waarschijnlijk zal het overslagbestendig maken van de dijk geen afdoende oplossing zijn. Poelmann vertelde dat de provincie denkt aan een combinatieoplossing van meerdere maatregelen.

Voor het gesprek waren de personen en organisaties uitgenodigd die afgelopen zomer gebruik hebben gemaakt van de inspraakmogelijkheid met betrekking tot het besluit om de dijk overslagbestendig te maken. De bijeenkomst was bedoeld om vragen van de lokale bewoners en ondernemers te beantwoorden en hun mening te horen. Naast enige kritiek op de informatievoorziening vanuit de provincie was er brede overeenstemming over het feit dat de veiligheid voorop moet staan. Sommige aanwezigen vroegen de gedeputeerde om zo snel mogelijk de Marina Petten mogelijk te maken; anderen vroegen juist om een zorgvuldige afweging van de verschillende versterkingsvarianten zonder vermenging met het plan voor de jachthaven met woningen.

In opdracht van de provincie zijn de afgelopen maanden herberekeningen uitgevoerd van de verschillende oplossingsmogelijkheden om de dijk te versterken. Op basis daarvan denkt de gedeputeerde aan een nieuwe oplossing, waarbij de keuze voor het overslagbestendig maken van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering mogelijk wordt aangepast. Gedacht wordt aan combinatieoplossing van (een stukje) verhogen, het binnentalud versterken, het buitentalud verruwen (alleen de Pettemer) en zand of andere golfremmende maatregelen aan de zeezijde. Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zou in dat geval de optimale mix van de verschillende maatregelen het komende jaar moeten uitwerken. Deze maand zal overleg plaatsvinden met het hoogheemraadschap en andere betrokken partijen.

De gedeputeerde benadrukte dat een open en interactief proces altijd zijn streven is. 'De oplossing die we kiezen, moet altijd allereerst veilig zijn', aldus Patrick Poelmann. Verder beloofde hij dat de binnenkant van de dijk groen blijft, dat er geen sprake zal zijn van toename van wateroverlast voor bewoners of landbouw en dat hij zal proberen te voorkomen dat er huizen gesloopt moeten worden. Ook deed hij de toezegging dat op een nieuw besluit opnieuw inspraak mogelijk is. Over de Marina Petten tenslotte liet hij weten dat er nu een serieus voorstel op tafel ligt dat hij binnen de provincie snel gaat bespreken. (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl