Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 16 Februari 2007 Quick scan toekomst PWN, neem meer tijd voor onderzoek

De provincie Noord-Holland wil samen met PWN nader onderzoek doen naar toekomstscenario's voor het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf. Dat hebben Gedeputeerde Staten afgelopen dinsdag besloten. Het is nog te vroeg om nu al richtinggevende uitspraken te doen over fusiemogelijkheden.

Gedeputeerde Staten trekken deze conclusie op basis van het onderzoeksrapport van TU-Delft. TU-Delft deed in opdracht van Noord-Holland de afgelopen weken een quick scan via interviews met betrokken spelers op het terrein van drinkwaterproductie, afvalwater en riolering. Gekeken is welke wensen en opvattingen er leven rondom een mogelijk horizontale fusie (PWN met andere drinkwaterbedrijven) of een meer verticale samenwerking (binnen de 'waterketen', waarbij ook afvalwaterzuivering en riolering worden betrokken).

Het instituut concludeert dat er op een aanzienlijk aantal punten verschil van inzicht bestaat tussen betrokken partijen. Bijvoorbeeld over de mate van synergie die binnen de waterketenbenadering te verwachten is (schaalvoordelen, milieuvoordelen), over de belangen van burgers bij een eventuele fusie, over het draagvlak bij gemeenten (die hun rioleringstaak zouden moeten overdragen) en over bestuurlijke en organisatorische complexiteit.

TU-Delft adviseert de Provincie Noord-Holland en PWN om gezamenlijk verder onderzoek te verrichten. Te veel is nog onduidelijk om een goed afgewogen besluit te nemen, aldus het rapport, dat erop wijst dat er een 'win-lose' situatie is ontstaan waar voor beide partijen gemiste kansen kunnen ontstaan.

De Provincie Noord-Holland is voor 100% aandeelhouder van NV Drinkwaterbedijf PWN. Vorige maand werd bekend dat PWN wil fuseren met twee Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijven (Oasen en DZH). Gedeputeerde Staten gaven daarop aan dat ze ook de mogelijkheden voor 'verticale fusie' binnen de waterketen onderzocht willen zien.

GS informeren Provinciale Staten over het besluit tot nader onderzoek. Ook de Raad van Commissarissen en directie van PWN zijn geÔnformeerd. De Statencommissie NLWM spreekt er op 14 februari over. (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl