Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 27 Juni 2007 Brochure Natuur als erfgoed verschenen

In de brochure "Natuur als erfgoed - Agrarisch natuurbeheer als venster op verbreding" laten ondernemers zien dat natuurbeheer meer is dan alleen het doorvoeren van beheersmaatregelen. Ze gaan allianties aan met anderen en ontwikkelen nieuwe activiteiten; zo blijven ze een vitaal intstrument in openstelling en onderhoud van de natuur.

Natuur als erfgoed - deze titel duidt de nauwe relatie die er "van nature" bestaat tussen landbouw en natuur. Boeren die hun erf en hun bedrijfsvoering hebben ingericht op natuurbeheer; natuur die mede dankzij hun activiteiten toegankelijk en toekomstbestendig blijft voor mens en dier. En die de beheerders ervan inspireert om meer te doen met "hun" gebied.

Vroeger: functionele eenheid

Natuur, landbouw en samenleving vormden eeuwenlang een functionele eenheid. Boeren bepaalden in grote mate het traditionele cultuurlandschap van Nederland. In de jaren van wederopbouw, rond de jaren vijftig van de vorige eeuw, ging deze band met de natuur door mechanisatie en schaalvergroting verloren. Natuur werd het exclusieve domein van de overheid en organisaties.

Nu: leefbaar en te beleven platteland

Inmiddels is sprake van een kentering. De agrarisch ondernemer wordt weer steeds vaker gezien als het aanspreekpunt voor het cultuurlandschap van Nederland. Ook natuurorganisaties zien in dat de boer prima in staat is tot landschapsbeheer.

Subsidies zijn bedoeld om†ondernemers die kiezen voor een pakket beheersmaatregelen tegemoet te komen. Het zet aan tot nadenken over hoe natuur en landbouw weer een nieuwe organische, dynamische eenheid vormen. Organisaties als Natuurmonumenten, Stichting Vrienden van het Platteland en Natuurlijk Platteland Nederland nemen hierin het voortouw. Voor een leefbaar platteland, waar te leven en wat te beleven valt.

Zicht op de markt

De ondernemers in deze brochure laten zien dat natuurbeheer meer is dan alleen het wegzetten van pakketten beheersmaatregelen. Ze gaan allianties aan met anderen om de "rust en ruimte" op hun bedrijf te beheren, te exploiteren en te doen herleven. Met nieuwe activiteiten, zoals recreatie, zorg, huisverkoop en educatie. Door het raam van natuurbeheer, kregen ze zicht op de markt. Langzaam naar zeker wordt de boer een vitaal instrument in openstelling en onderhoud van de natuur. Met eerlijke producten en oog voor evenwicht!

Het "Natuur als erfgoed - Agrarisch natuurbeheer als venster op verbreding" is te downloaden via www.syscope.nl en www.ppo.wur.nl (Bron: www.syscope.nl & Praktijkonderzoek Plant & Omgeving)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl