Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 09 Oktober 2007 Jeugschouw 2007 startsein voor schouw

Op 9 oktober organiseert het hoogheemraadschap†wederom de jeugdschouw. De jeugdschouw is het startmoment van de jaarlijkse schouw van het hoogheemraadschap. Leerlingen van het Clusius College in Alkmaar gaan met elkaar de strijd aan en leren op deze manier meer over de taken van het hoogheemraadschap. Wie heeft zijn deel van de sloot het beste schoongemaakt? Wie is de beste schouwmeester? De jeugdschouw vindt plaats bij de Viaanse molen in Alkmaar.

De jeugdschouw wordt op het Clusius College (VMBO Groen) goed voorbereid. Speciale lessen, een schouwmeester in de klas†en zelf informatie opzoeken. Dat moet ook wel, want de leerlingen zijn na de jeugdschouw uitgenodigd door dijkgraaf Monique de Vries voor een officiële schouwlunch in het Noorderpolderhuis in Schermerhorn. Hier krijgen de leerlingen hun schouwdiploma door de dijkgraaf uitgereikt en worden zij ingewijd in de tradities van het hoogheemraadschap.

Programma

Locatie

De Viaanse molen in Alkmaar.

Achtergrondinformatie

Elk jaar, dit jaar is dat op 15 oktober, gaan meer dan 350 schouwmeesters op pad in het Hollands Noorderkwartier (Noord-Holland boven het Noordzeekanaal inclusief Texel) om de schouw uit te voeren. Zij controleren of degenen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van sloten en andere wateren, hun deel hebben schoon-gemaakt. Eigenaren van land zijn verplicht aangrenzende sloten te onderhouden.

Het is voor een goed functionerende waterhuishouding in Noord-Holland van wezenlijk belang dat het onderhoud van de wateren door alle onderhoudsplichtigen goed wordt uitgevoerd. Alleen waterlopen die voldoende ruim en schoon zijn kunnen het water goed transporteren. Dit is met name van belang in perioden van water-overlast en droogte. Het veranderende klimaat zorgt voor steeds meer extremen op dat terrein. Dat is de laatste maanden maar weer eens gebleken. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl