Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 03 December 2007 Beleid waterschapsverenigingen gewijzigd

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden heeft vandaag besloten om met ingang van 2008 de waterschapsverenigingen niet langer financieel te steunen.

Twee rechtsvoorgangers van HHNK, De Waterlanden en Het Lange Rond, kenden het fenomeen 'waterschapskiesvereniging' (ook wel onder de naam van 'waterschapsvereniging' of 'waterschapsbelangenvereniging'). Deze verenigingen speelden in het verleden een belangrijke rol bij de kandidaatstelling van de hoofdingelanden in de oude kiesdistricten, waarvan de grenzen vaak overeenkwamen met die van nog oudere waterschappen of polders.

Deze oude kiesdistricten bestaan niet meer. Ze zijn opgegaan in de drie kiesdistricten van het hoogheemraadschap. Deze rol was na de concentratieronde in de jaren tachtig enigszins achterhaald. Wat bleef was het doel van de verenigingen om de betrokkenheid van omslagplichtigen bij het waterschapsgebeuren te bevorderen. Vanwege deze ambassadeurstaak heeft D&H in maart 2004 besloten om de bestaande steun aan deze verenigingen voort te zetten met een jaarlijkse bijdrage van € 250,--.

In november 2008 zullen verkiezingen nieuwe stijl plaatsvinden. Het huidige personenstelsel wordt vervangen door een lijstenstelsel. Iedere groepering, stichting, vereniging enz., die belang heeft bij de taakuitoefening van het waterschap en zich heeft laten registreren, kan een lijst indienen. De Unie van Waterschappen heeft zich gebogen over de gevolgen van deze veranderingen. Op de vraag of aan groeperingen geldelijke ondersteuning moet worden verleend adviseert de stuurgroep Verkiezingen dit niet te doen. Dit is immers een verantwoordelijkheid van de betreffende groepering en geen taak voor het waterschap. Om die reden heeft D&H besloten de financiële bijdrage aan waterschapsverenigingen formeel in te trekken.

De nog bestaande waterschapsverenigingen worden schriftelijk van dit besluit in kennis gesteld. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variƫrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl