Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 13 Februari 2008 Inspectie na loos brandalarm moet onnodig uitrukken tegengaan

Het Veiligheidsbureau Anna Paulowna, Schagen en Zijpe werkt sinds begin januari 2008 actief aan het terugdringen van het aantal nodeloze alarmering van de brandweer vanuit brandmeldinstallaties in de 3 gemeenten. Alle bedrijven of inrichtingen die een alarmering van de brandweer veroorzaken, worden bezocht door medewerkers van het Veiligheidsbureau om zo de oorzaak van de alarmering te kunnen achterhalen. Tijdens deze bezoeken wordt ook gecontroleerd op wettelijk verplichte zaken zoals de aanwezigheid van een onderhoudscontract van de installatie, de jaarlijkse certificering van de installatie en de aanwezigheid en het correcte gebruik van een logboek.

Onnodig uitrukken

Nodeloze alarmeringen bezorgen de vrijwilligers van de brandweer veel problemen. Bij een brandmelding haasten zij zich op weg naar de kazerne, gaan met spoed richting het meldadres en daar aangekomen blijkt de melding loos. Zo worden de vrijwilligers onnodig belast in tijd en risico. Ook is het steeds maar weer voor niets komen niet bevorderlijk voor de motivatie bij de vrijwilligers. Daarnaast verhogen de nodeloze alarmeringen de kosten voor de brandweerzorg in de gemeente.

Een vervelende bijkomstigheid is dat de bedrijven die nodeloze alarmeringen veroorzaken, zelf nog onvoldoende verantwoordelijkheid nemen om de meldingen tegen te gaan. Het Veiligheidsbureau gaat de zogenaamde veelplegers dan ook dwingend wijzen op hun wettelijke verantwoordelijkheden.

Onnodig in 2007

De nodeloze alarmeringen maken een groot deel uit van de totale aantal alarmeringen van de brandweervrijwilligers in de gemeenten Anna Paulowna, Schagen en Zijpe. Zie ook het onderstaand overzicht.

Gemeente Totaal Nodeloos %
Schagen 196 96 49
Zijpe 102 36 35
Anna Paulowna 134 57 42

In Anna Paulowna

Gedurende januari hebben 4 bedrijven in Anna Paulowna een nodeloze alarmering veroorzaakt. Het betreft De Bollenhoek, Bloemenlust, De Pareauhof en De Molenweid. Ieder bedrijf is bezocht door medewerkers van het Veiligheidsbureau en samen met de gebruikers wordt actief gezocht naar een oplossing om de nodeloze alarmeringen te voorkomen. Alleen bij De Molenweid in Wieringerwaard werd de alarmering veroorzaakt door bakken en braden, in de overige gevallen werd gerookt onder de melders. Alle meldingen waren door zorgvuldig handelen van de gebruikers te voorkomen geweest. (Bron: Stichting Duurzaam Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl