Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 14 Februari 2008 Archieven Noord-Holland digitaal toegankelijk

Op vrijdag 1 februari heeft gedeputeerde Rinske Kruisinga het laatste gedeelte van het archief (periode 1943 - 1989) van de provincie Noord-Holland overgedragen aan het Noord-Hollands Archief.

Dit betekent dat zo'n 46 jaar provinciaal archief openbaar en via www.noord-hollandsarchief.nl gratis en makkelijk toegankelijk is voor het publiek. Zo kunnen belangstellenden informatie opzoeken over de voormalige Provinciale Planologische Dienst, de Economische Technische Dienst en het directiearchief van het voormalig Provinciaal Ziekenhuis 'Duin en Bosch' in Castricum. Daarnaast opende gedeputeerde Mooij de tentoonstelling 'Op weg in Noord-Holland - Provinciale wegen tussen 1575 en 2008'.

Gedeputeerde Kruisinga zei in haar toespraak dat er door wetenschappers, journalisten en andere historisch geïnteresseerden nog weinig archiefonderzoek over de periode tussen 1943 - 1989 is gedaan. De maatschappij veranderde snel en de bevolking van Noord-Holland groeide in korte tijd zeer snel. Dit had zijn effect op o.a. de beleidsterreinen milieu, welzijn en waterstaat. Kruisinga roept dan ook iedereen op om deze interessante periode te onderzoeken aan de hand van de nu openbaar gemaakte archieven.

Het archief besloeg oorspronkelijk 10 strekkende kilometer en is teruggebracht tot 400 meter. Dit historisch interessante gedeelte is toegankelijk gemaakt in 23 inventarissen, die zijn te raadplegen via www.noord-hollandsarchief.nl. De overdracht vindt plaats in het kader van de archiefwet uit 1995. Deze wet zorgt ervoor dat historisch interessante provinciale archieven van twintig jaar en ouder moeten worden overgebracht naar het Noord-Hollands Archief. Het archief over de periode tussen 1815 en 1943 was al eerder bij het Noord-Hollands Archief te raadplegen.

Noord-Hollands Archief

Het Noord-Hollands Archief is in 2005 ontstaan door een fusie tussen de Archiefdienst voor Kennemerland (AVK) en het Rijksarchief in Noord-Holland (RANH). De instelling beheert de archieven van rijksinstellingen in de provincie Noord-Holland, van de provincie Noord-Holland en van twaalf aangesloten gemeenten.

Daarnaast beheert het Noord-Hollands Archief de polderarchieven in Kennemerland en de Haarlemmermeer, namelijk die van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het raadplegen van de archieven van de regionale en lokale geschiedenis van Noord-Holland en de waterstaatsgeschiedenis van Nederland is gratis. Daarnaast beheert het Noord-Hollands Archief de Provinciale Atlas van Noord-Holland en de Kennemer Atlas, beide bestaande uit kaarten, prenten, tekeningen, foto's en prentbriefkaarten.

Tentoonstelling 'Op weg in Noord-Holland - Provinciale wegen tussen 1575 en 2008'

Ter gelegenheid van het overbrengen van de archieven organiseren het Noord-Hollands Archief en de Stichting Provinciale Atlas Noord-Holland de tentoonstelling 'Op weg in Noord-Holland - Provinciale wegen tussen 1575 en 2008'. De opening van deze tentoonstelling is verricht door Cornelis Mooij, gedeputeerde voor wegen, verkeer en vervoer in Noord-Holland. De tentoonstelling is van zaterdag 2 februari tot en met 29 maart 2008 te zien in het publiekscenturm van het Noord-Hollands Archief. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl