Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 11 Maart 2008 Een gemeente die belangrijke zaken uitbesteedt, heeft geen invloed meer

Dit zei Commissaris der Koningin Harry Borghouts op vrijdagmiddag 7 maart tijdens zijn ambtsbezoek aan Harenkarspel. Hij reageerde met deze stelling op de vragen van PvdA fractieleider Marjan Leyen over de noodzaak van gemeentelijke herindeling. Borghouts vertelde dat niet de provincie, maar de gemeenten bepalen of er moet worden gefuseerd.

"De provincie zegt zelden: 'u zult herindelen'. We hebben soms wel gedachten over een regio. Dat vertellen we dan eerst tegen de burgemeester, het college en de gemeenteraad. Wat ik jammer vind, is dat vaak te laat door gemeenteraden erkend wordt dat ze moeten samenwerken of herindelen. Dan komt er een moment dat de gemeente het niet meer alleen kan en moet leuren."

Volgens Borghouts zijn er drie kenmerken die aangeven dat een gemeente in moeilijkheden kan verkeren: de financiën, voorzieningenniveau en of belangrijke zaken worden uitbesteed. Harenkarspel heeft een 'redelijke' financiële situatie, vond Borghouts. Harenkarspel heeft bijna 16.000 inwoners en besteedt zaken uit als Milieudienst, Sociale Zaken, de afvalverwerking.

In de Wmo werkt Harenkarspel met zes gemeenten samen. In de Noordkop is alleen Den Helder een grotere gemeente. De Commissaris vindt zelf dat gemeenten tussen de 40.000 en 70.000 inwoners moeten hebben om adequaat te kunnen werken. "In een grotere gemeente heb je tenminste altijd achtervang", zegt hij. "Er is in een kleine gemeente bijvoorbeeld slechts één ambtenaar Ruimtelijke Ordening die de bouwaanvragen doet. Als die dan ziek is, ligt het werk stil. Daarentegen neemt in een te grote gemeente het ambtenarenapparaat disproportioneel toe."

Tijdens zijn bezoek kreeg de heer Borghouts vrijdagmiddag een druk programma voorgeschoteld. Tijdens de lunch met burgemeester Brommet en de wethouders Kant, Heijmans en Scheltema de Heere kreeg hij toelichting op het Structuurplan dat binnenkort wordt vastgesteld. Ook had Borghouts zelf enkele vragen: over de afsluiting van de Diepsmeerweg en over het feit dat Harenkarspel niet meebetaald aan het regionale anti-discriminatiebureau.

"Volgens de statistiek zijn hier 500 inwoners die zich wel eens gediscrimineerd voelen." Het blijkt dat de bijdrage door de gemeenteraad in 2004 is wegbezuinigd. Harenkarspel wacht de nieuwe wetgeving af en zal dan heroverwegen. Ook de huisvesting van buitenlandse werknemers op het platteland werd besproken. Het is niet helemaal bekend waar deze mensen wonen, maar soms wordt wel ontdekt dat zij nogal armzalig zijn gehuisvest in kleine units met vier stapelbedden. Harenkarspel gaat onderzoeken welke bedrijven hier dergelijke werknemers hebben om vervolgens wooneisen te stellen. Voor zover nu mogelijk wordt gewaakt voor brandveiligheid en dergelijke als het woon-onderkomen bekend is.

Vervolgens ging het gezelschap naar Midgard. Het kleine dorp bij dorpskern Tuitjenhorn waar ruim honderd mensen met een ontwikkelingsbelemmering wonen en/of werken. Midgard ligt op loopafstand van het gemeentehuis. Na een korte toelichting door de heren Hoefnagels en Van Es van Midgard kreeg de groep een rondleiding langs de verschillende werkplaatsen en woongemeenschappen. De transportploeg kwam onderweg langs met skelters en lopend, zij verzorgen alles wat verplaatst moet worden op het terrein (wasgoed, werkstukken, post etc). De CdK zag hoe de mensen zeer structureel aan het werk zijn, met houtkloven, kaarsen maken, potten bakken, tekenen, verpakkingen maken. Zelfs een bezoek aan de winkel werd gebracht. Het bezoek eindigde met een prachtig optreden van het Midgard Orkest, dat ondermeer de Habanera speelde (en danste!) uit de opera Carmen van George Bizet.

In het gemeentehuis volgde een aparte gemeenteraadsvergadering. Omdat op dat moment een huwelijkssluiting plaatsvond in de trouw/raadzaal werd deze vergadering in de commissiekamer gehouden. Naast de vragen van de PvdA waren er vragen over bedrijventerreinen langs snelwegen (Nelleke Domburg, CDA). De provincie is bezig met een beleid hiervoor te ontwikkelen en dat zal na de zomer besproken worden met de gemeenten. De provincie wil wel dat de bebouwing beter in het landschap past. Verder waren er vragen over de werkdruk van de raadsleden zelf en de onkostenvergoeding. Borghouts vindt dat een vergoeding redelijk moet zijn maar ook niet te veel, want politicus zijn is geen beroep en je moet er niet van afhankelijk zijn voor je levensonderhoud.

Over de ontsluiting van de Noordkop en het openbaar vervoer werd ook van gedachten gewisseld. De N245 wil de provincie helemaal 80 km maximaal hebben. Jelle Beemsterboer (CDA) pleitte voor verbreding van de weg, maar volgens Borghouts trekt dezelfde stroom daarover en helpt dat niet. "Dit gebied is qua verkeersdrukte echt het ergste niet", zei Borghouts. De provincie heeft een goede concessie met Connexxion die eind 2008 ingaat en ook voor Harenkarspel verbetert het: er komt een spitslijn tussen Tuitjenhorn en Schagen. De voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Brommet, overhandigde namens de raad aan het einde van de vergadering een cadeau aan de CdK. Dit was een schilderij van de Westfriese Omringdijk bij Eenigenburg, gemaakt door Pauline Bakker.

Tenslotte vond een bezoek plaats aan groenteverwerkingsbedrijf Vezet, alwaar meerdere ondernemers een presentatie hielden over duurzaamheid. Na een rondleiding door het bedrijf volgden presentaties van Frans Kramer en Matthé Pronk (biovergisting), wethouder Rob Heijmans (duurzame woningbouw) en Jan Schrijver (werkgroep Plattelandsontwikkeling). De manier waarop de afvalgroenten van Vezet worden verwerkt door biovergisting Pronk is een voorbeeld van milieubewust ondernemen. "We produceren voor 2200 huishoudens aan groene stroom", vertelde Pronk. Het biologisch afval dat na de vergisting overblijft wordt op het land uitgestrooid en is een goede kunstmestvervanger. Jan Schrijver vertelde ondermeer over zijn biologisch-dynamische bedrijf De Lepelaar en over de samenwerkende agrarische ondernemers die in De Tuinderskring een toeristische route hebben uitgezet. "In 2007 hebben we tienduizend mensen op de bedrijven gehad, een groot succes", zei Schrijver. Hij gaf de CdK een mandje winterpostelein mee. Omdat de tijd drong was er helaas weinig tijd meer voor een gedachtenwisseling met de heer Borghouts. (Bron: Gemeente Harenkarspel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl