Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 31 Maart 2008 Start planvoorbereiding dijkverbetering havendijk buitenhaven Den Oever

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier start binnenkort met de planvoorbereiding voor de dijkverbetering Buitenhaven Den Oever. De havendijk voldoet nu niet aan de huidig geldende veiligheidsnormen en moet daarom versterkt worden.

Veiligheidskeuring dijken

Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt. Daarnaast daalt de Noord-Hollandse bodem. Noord-Holland dat voor een groot deel onder zeeniveau ligt, wordt tegen het water beschermd door de dijken. Iedere vijf jaar toetst het hoogheemraadschap de dijken op de veiligheid. Een soort APK-keuring voor de dijk. Uit de laatste toetsing is gebleken dat de havendijk van Den Oever niet meer voldoet aan de wettelijk gestelde norm. De havendammen breken de golven vanuit de Waddenzee onvoldoende. Hoge golven lopen tegen de dijk omhoog en slaan er soms deels overheen. Met het oog op de toekomstige klimaatveranderingen moeten er maatregelen genomen worden zodat de situatie weer voor vijftig jaar veilig is. Binnenkort start het hoogheemraadschap met de planvorming voor het verbeteringsplan. Hiervoor zoekt het hoogheemraadschap de samenwerking met belanghebbenden.

Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP)

Het rijk heeft voor alle versterkingen van primaire keringen in Nederland het Hoogwaterbeschermingsprogramma opgesteld. Voor het hoogheemraadschap staan er in dit programma veertien dijkversterkingsprojecten. De versterkingen worden betaald door het rijk. Het hoogheemraadschap krijgt hiervoor 432 miljoen euro subsidie. De buitenhaven Den Oever is één van de veertien projecten waarvoor het hoogheemraadschap aan de veiligheid gaat werken. Andere projecten binnen het HWBP zijn oa. de versterking van de Markermeerdijk tussen Enhuizen-Hoorn en Hoorn-Edam en de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl