Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 15 September 2008 Bestuursdwang Texel opgeheven

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben op 9 september besloten de bestuursdwang op te heffen die de gemeente Texel was opgelegd vanwege de slechte zorg voor de archieven. Het historisch archief van de gemeente Texel is weer op orde. Het archief bevat stukken van het gemeentebestuur uit de periode van 1615 tot 1985.

De historische documenten op Texel werden onzorgvuldig bewaard en de archiefbewaarplaats voldeed niet aan de wettelijk eisen. Door de gebrekkige klimaatbeheersing was schade toegebracht aan enkele unieke stukken uit het archief. Zo werd schimmel op archiefstukken geconstateerd. Omdat er destijds geen uitzicht bestond op het treffen van (herstel)maatregelen heeft de provincie bestuursdwang opgelegd. In oktober 2006 lieten GS de gemeente Texel weten het voornemen te hebben om een dwangsom op te leggen van € 10.000 per maand omdat niet werd voldaan aan de Archiefwet, met een maximum van € 60.000.

Vanaf het moment dat de bestuursdwang door Noord-Holland werd opgelegd, heeft de gemeente Texel adequate maatregelen getroffen om de gebreken te verbeteren en werd de archiefzorg sterk aangescherpt. Dit is gebeurd in overleg met de provinciale archiefinspectie. Het archief in Texel voldoet nu weer aan de wettelijke eisen. Bovendien heeft Texel een archiefbeheerplan opgesteld om de verbeteringen blijvend te kunnen waarborgen.

De provincie vindt het van groot belang dat historische archieven in goede, geordende en toegankelijk staat worden gebracht en bewaard en houdt toezicht op de Noord-Hollandse archieven. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl