Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 06 Oktober 2008 Schone sloten voor droge voeten - Schouwmeesters gaan op 20 oktober sloten controleren

Op maandag 20 oktober gaan 400 schouwmeesters van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op pad om de schouw uit te voeren. Zij zijn herkenbaar aan de blauwe vestjes met het logo van het hoogheemraadschap en de tekst 'schouwmeester' op de rug. De schouwmeesters controleren of de eigenaren van land dat grenst aan sloten het onderhoud aan hun sloot hebben uitgevoerd. Brede en schone sloten zijn van belang voor een goed functionerende waterhuishouding

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgt er voor dat het water de sloten in Noord-Holland boven het IJ op het juiste peil blijft. Als het veel heeft geregend, draaien de gemalen op volle toeren. Via sloten, vaarten kanalen en meren, wordt het water afgevoerd naar zee.

Onderhoud sloten belangrijk

Het onderhoud van de sloten is van groot belang voor een goede aan- en afvoer van het water uit de polders. Hierdoor kan bij droogte of neerslag het juiste waterpeil in de sloten worden gehandhaafd. Het hoogheemraadschap kan onmogelijk alle 20.000 km sloot onderhouden. Daarom zijn eigenaren van percelen die aan een sloot grenzen vaak verplicht om hun gedeelte van de sloot te onderhouden.

Als dit in een overeenkomst is vastgelegd, moeten soms ook huurders of pachters aan de gang. Op 20 oktober wordt door zo'n 400 schouwmeesters gecontroleerd of dat onderhoud goed is uitgevoerd. Als de sloot niet goed onderhouden is, krijgt de onderhoudsplichtige een schouwbrief waarin gevraagd wordt om dat binnen drie weken alsnog te doen.

Wat moet er gebeuren?

De eigenaren zijn verplicht om de helft van de sloot die grenst aan hun perceel te (laten) onderhouden. Wanneer een perceel aan een hoofdwaterloop ligt, hoeft de eigenaar alleen de slootkant en in sommige gevallen de eerste meters van de sloot te onderhouden. Het middengedeelte doet het hoogheemraadschap. Medewerkers van het hoogheemraadschap kunnen vertellen of een perceel aan een hoofdwaterloop of aan een gewone waterloop ligt.

Het slootgedeelte dat zich onder de bruggen bevindt, moet worden onderhouden door de gebruiker of eigenaar van de brug.

Onderhoud

Onder goed onderhoud wordt verstaan:

Meer informatie

Meer informatie over de schouw of andere projecten is te vinden op www.hhnk.nl. Met vragen kan men terecht bij het hoogheemraadschap via nummer 0299 66 30 00.. (Bron: Gemeente Wieringermeer)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl