Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 09 Oktober 2008 Nog paar polders met hoog water

De regenval van afgelopen zondag heeft in Noord-Holland-Noord plaatselijk voor extreme wateroverlast gezorgd. Inmiddels is de situatie verbeterd en is de grootste overlast achter de rug. Het waterpeil staat nog hoog in Waardnieuwland, de Hoelm en de Oostpolder.

Gebleken is dat de voorzorgsmaatregelen en de acties van het hoogheemraadschap niet bij een ieder bekend zijn.

Toen de weersvoorspellingen zware regenbuien te zien gaven, zijn de nodige maatregelen getroffen. De medewerkers in wachtdienst zijn zaterdag gestart met het inspecteren van sloten en het vrijmaken van roosters, doorgangen, enz.Onze gemalen zijn zaterdag ingesteld op het laagst toegestane waterpeil. Zondagochtendwas het laagste peil bereikt. Daarnaast is extra pompcapaciteit ingehuurd.

Deze extra capaciteit kon ingezet worden op de plaatsen met de grootste regenval. Er is voor gezorgd dat het water naar de geëigende afvoerkanalen ging. Daarmee isvoorkomen dat de waterproblemen naar het laagste punt werden verplaatst.

Het hoogheemraadschapheeft de wettelijk opdracht per etmaal 12,5 mm water weg te pompen. De gemalen voldoen ruimschoots aan deze norm. Zondag bedroeg de werkelijke eerslag 80 tot zelfs 116 mm.

Bestuurder Ben Hakvoort: "We hebben alle capaciteit en alle beschikbare mensen ingezet, maar tegen zoveel water was niets bestand. Dat heeft tot vervelende situaties en schade geleid voor sommige inwoners en ondernemers in het gebied. We kunnen ons voorstellen dat ze met vragen zitten en zullen proberen daar een antwoord op te geven."

De situatie in het gebied boven de lijn Wieringerwerf-Schagen, inclusief Texel, is vandaag aanmerkelijk verbeterd. Het peil in sloten en vaarten is redelijk normaal. Op weilanden en landerijen kan nog veel water staan. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl