Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 12 November 2008 Den Helder en de regio: samen of alleen? Vergadering 17 november 2008

De gemeenteraad van Den Helder neemt maandag 17 november een standpunt in over hoe Den Helder de bestuurlijke toekomst van de Kop van Noord-Holland ziet, meer specifiek over een mogelijke vorm van samenwerking tussen gemeenten. De raad wordt voorgesteld uit te gaan van herindeling/fusie en over de uitwerking daarvan orienterende gesprekken aan te gaan tussen de gemeenten in de Noordkop.

De discussie over de bestuurlijke toekomst van de Kop van Noord-Holland staat op dit moment hoog op de politieke agenda. Schagen, Anna Paulowna en Zijpe hebben al eerder een bepaalde vorm van samenwerking geprobeerd en ook de gemeenten Wieringermeer en Niedorp zoeken toenadering tot elkaar. Ook Den Helder ziet in gemeentelijke samenwerking zeker kansen: economisch en sociaal maatschappelijk waar het gaat om wonen, werken en welzijn, in de verbinding tussen stad en platteland, op het gebied van natuur en recreatie, maar vooral ook organisatorisch en bestuurlijk. Gemeenten in de Noordkop hebben vaak gezamenlijke belangen, waarbij onderlinge afstemming essentieel is. Ook het bundelen van kennis en kunde heeft z’n voordelen. Bovendien is er aan bestuurlijke daadkracht het nodige te winnen.

Ook de provincie Noord-Holland ziet in gemeentelijke samenwerking voordelen, en heeft de gemeenten voorgesteld samen met voorstellen te komen over een andere bestuurlijke indeling van de Noordkop.

Herindeling/fusie

Als de raad instemt, gaat Den Helder het overleg met de buurgemeenten in met een voorkeur voor herindeling/fusie van gemeenten. Gezamenlijk belang moet daarbij prevaleren voor eigen belang en gemeenten moeten bereid zijn zeggenschap in te leveren. Na een herindeling kan de regio het krachtigst opereren en standpunten innemen richting provincie en rijk. Belangrijk daarbij is dat de identiteit van de kernen in de regio in stand blijft.

De gemeenteraad kan overigens ook kiezen voor een andere variant van samenwerking, zoals verbanden of gemeenschappelijke regelingen, of om alles te laten zoals het nu is.

Vervolg

Voor een vervolg is het van belang dat ook de overige gemeenten in de Noordkop overtuigd zijn van de meerwaarde van samenwerking. Of het tot samenwerking komt en zo ja, in welke vorm, daarover praten de regiogemeenten tijdens een conferentie in Den Oever, op vrijdag 21 november. Eventuele fusies zullen overigens niet voor 2011 gerealiseerd kunnen worden in verband met procedures die moeten worden doorlopen.

De vergadering van de gemeenteraad van Den Helder wordt maandag 17 november gehouden in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20 en begint om 19.30 uur. De bijeenkomst is ook rechtstreeks te volgen via de website http://gemeenteraad.denhelder.nl en via de Lokale Omroepstichting: tv kanaal 69, radio kabel 89 MHz, ether 105.6. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl