Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 02 December 2008 Digitaliseren papieren archief toegestaan

Gemeenten en andere lagere overheden zoals waterschappen, politiekorpsen mogen sinds kort hun papieren archieven onder voorwaarden vervangen door een digitaal archief. De opkomst bij een voorlichtingsdag van de provincie Noord-Holland op donderdag 20 november over digitale archieven was dan ook zeer groot.

De provincie moet op grond van de Archiefwet toestemming geven wanneer gemeenten en andere lagere overheden archieven gaan overzetten op een andere informatiedrager. Het gaat dan bijvoorbeeld om het overzetten van een papieren archief op microfilm waarna het origineel wordt vernietigd. Sinds 2000 mocht een papieren archief al worden vervangen door microfilm. Gemeenten en andere lagere overheden zoals waterschappen, politiekorpsen en gemeenschappelijke regelingen kunnen sinds juni 2008 bij de provincie eveneens een aanvraag indienen voor het vervangen van een papieren archief door een digitaal archief. Een groot aantal gemeenten is hier afgelopen donderdag over voorgelicht. Daarnaast hebben zij ervaringen uitgewisseld.

Tot voor kort gaf de provincie Noord-Holland geen toestemming voor het vernietigen van papieren archieven omdat het niet duidelijk was dat de langdurige bewaring van digitaal archieven was verzekerd. De laatste jaren is er internationaal meer ervaring gekomen met het duurzaam digitaal bewaren van archieven. Hiervoor zijn goede normen ontwikkeld. De provincie kan aan de hand van deze normen toetsen of de opslag duurzaam is.

Veel gemeenten en lagere overheden zijn bezig met de overgang naar digitale werkprocessen. Het is dan beter om informatie alleen goed digitaal te bewaren dan zowel een digitaal als een papierarchief op te slaan. De ervaring is dat dan vaak geen van beide archieven compleet en betrouwbaar is.

Middeleeuwse oorkonden of stukken met historische waarde moeten natuurlijk wel als origineel worden behouden. Vanwege het historisch belang geldt dat bijvoorbeeld ook voor de brieven die na de moord op Theo van Gogh op straat zijn gelegd. De provincie Noord-Holland heeft precies omschreven welke archieven wel en welke niet vervangen mogen worden. Ook zijn er duidelijke regels voor het nauwkeurig omzetten van archieven naar een digitale vorm of naar een microfilm.

Meer informatie vindt u op de website van de provincie Noord-Holland (www.noord-holland.nl), onder Archieven. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl