Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 23 December 2008 Gemeente Texel stelt archiefbeheerplan vast

Burgemeester en wethouders van de gemeente Texel hebben een archiefbeheerplan vastgesteld. Hiermee heeft Texel, als een van de weinige Nederlandse gemeenten, een goed en volledig archiefplan in huis.

In het archiefbeheerplan staat hoe het gemeentelijk archief beheerd moet worden om aan alle eisen van de Archiefwet te voldoen. Daarnaast is in het plan een bezoekersregeling opgenomen. Hierdoor zijn meer documenten voor bezoekers beschikbaar en zijn de openingstijden van het archief verruimd. Het archiefplan is opgesteld in samenwerking met de provinciale archiefinspectie, het Regionaal Archief Alkmaar en adviesbureau VHIC.

Dwangsom

In 2006 heeft de provincie de gemeente Texel een dwangsom opgelegd omdat de archiefbewaarplaats niet voldeed aan de wettelijke eisen van de Archiefwet. Door het verbeteren van de bewaarplaats en door het vaststellen van het archiefbeheerplan hoeft de gemeente deze dwangsom niet te betalen. Het gemeentelijk archief voldoet nu aan alle wettelijke eisen.

Onderhoud

VHIC, een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in archiefmanagement en -onderhoud, bewerkt momenteel een deel van het Texelse gemeentearchief. Dit onderhoud vindt plaats in Dordrecht. Het gaat voornamelijk om oude archiefstukken. De stukken worden professioneel gereinigd en bindmiddelen worden verwijderd, zoals nietjes en paperclips. Vervolgens wordt al het papier verpakt in zuurvrij materiaal. Op deze manier wordt de houdbaarheid van het archief vergroot.

Begin december zijn de archiefstukken naar Dordrecht gebracht. VHIC verwacht dat het onderhoud ongeveer vijf maanden in beslag neemt. Daarna worden de stukken weer naar het gemeentearchief van Texel gebracht. In de tussentijd wordt de archiefbewaarplaats in het gemeentehuis geheel gereinigd. (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl