Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 24 Maart 2009 Regiogemeenten presenteren gezamenlijke website over leerplicht

Op donderdag 19 maart was het de Dag van de Leerplicht. Dit jaar is het landelijke thema: School? Bekijk 't...eens anders! In de kop van Noord Holland is daar nog een thema aan toegevoegd: samenwerking. De gemeenten presenteren de nieuwe gezamenlijke website 'Leren in de Kop' en gaan op pad om deze website te promoten bij leerlingen, ouders en scholen.

De gemeenten uit de regio Kop van Noord Holland slaan dit jaar de handen in elkaar en hebben samen een invulling voor de Dag van de leerplicht gemaakt. Het gaat om Den Helder, Texel en de regiogemeenten (Schagen, Zijpe,Harenkarspel,Niedorp, Anna Paulowna, Wieringen en Wieringermeer). Op 19 maart 2009 presenteren deze samenwerkende gemeenten de website www.lerenindekop.nl.

Nieuwe website 'Leren in de Kop'

‘Leren in de Kop’ is een site voor leerlingen, ouders en scholen. Op de site staat handige informatie over alles wat met de leerplicht te maken heeft. U vindt hier antwoorden op vragen als: Wat is leerplicht? Wat is kwalificatieplicht? Wat is het Regionaal Meld- en Coordinatiepunt (RMC)? Wat gebeurt er als ik spijbel en wat doet die leerplichtambtenaar eigenlijk? Ook op vragen als: Mag ik buiten de schoolvakanties met mijn kind op vakantie?, krijgt u een antwoord.

Samen op pad

Op 19 maart 2009 gingen de leerplichtambtenaren uit de regio op de scholen flyeren om de website onder de aandacht te brengen. Ook worden op de scholen posters opengehangen. Om extra aandacht van de leerlingen te krijgen, organiseren de leerplichtambtenaren ook een prijsvraag. De hoofdprijs is een iPod.

School? Bekijk 't...eens anders!

Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook erg leuk. Om zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten hiervan bewust te maken, organiseren gemeenten en scholen tijdens de Dag van de Leerplicht allerlei acties. Iedere gemeente vult de dag naar eigen inzicht in. Tijdens de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Het Ministerie van Onderwijs ondersteunt gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van acties.

Over leerplicht en kwalificatieplicht

De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. In de huidige Leerplichtwet staat dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien worden, volledig leerplichtig zijn. Daarna geldt de kwalificatieplicht: alle jongeren moeten tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

Wilt u nog meer weten over leerplicht, kijk dan op www.lerenindekop.nl. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl