Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 15 april 2009 KvK - Complete en bereikbare rechtspleging in Noord-Holland Noord van cruciaal belang

De Kamer van Koophandel Noordwest-Holland heeft in een brief aan de leden van de Tweede Kamer gevraagd de herziening van de gerechtelijke kaart te beoordelen op dezelfde criteria zoals die gelden voor andere provincies. Het perspectief van de rechtzoekende moet daarbij centraal staan: bereikbaarheid en herkenbare aanwezigheid van de rechtspraak. Voor Noord-Holland Noord geldt hetzelfde argument als voor Drenthe, Zeeland en Limburg als het gaat om inwonertal. Daarnaast kan worden vastgesteld dat voor het criterium bereikbaarheid de afstand tot Haarlem vanuit de hele regio meer dan een half uur bedraagt. Voor het bedrijfsleven in Noord-Holland Noord is het dan ook van belang dat een complete en bereikbare rechtspleging voorhanden is in de eigen regio.

De argumentatie van de Kamer berust op het volgende. De structuur van de provincie Noord-Holland is zodanig, dat deze te karakteriseren is als twee provincies binnen de grenzen van één. Het gebied ten zuiden van het Noordzeekanaal, de stadsregio Amsterdam, en het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal. Het provinciaal beleid onderkent deze tweedeling. Alkmaar heeft zich van oudsher gemanifesteerd als de hoofdstad van Noord-Holland Noord en hoewel Alkmaar zelf 93.000 inwoners telt, is de bevolkingsomvang van de agglomeratie Alkmaar circa 250.000 inwoners en met dat aantal kan zij zich tot de grotere in Nederland rekenen. Daarnaast bestrijkt de regiofunctie van Alkmaar een gebied van circa 650.000 inwoners. In het gebied zijn circa 60.000 bedrijven gevestigd die rond de 210.000 mensen werk bieden. De agglomeratie Alkmaar doet dus niet onder aan vergelijkbare plaatsen die in het voorstel van de Minister wel worden aangewezen als vestigingsplaats van een arrondissementsrechtbank.

Op basis van getalscriteria en bereikbaarheidscriteria concludeert de Kamer dat voor de regio Noord-Holland Noord een vestigingsplaats voor een arrondissementsrechtbank te Alkmaar gerechtvaardigd is en dringt er dan ook bij de Kamerleden op aan de gerechtelijke kaart in die zin te amenderen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl