Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 23 april 2009 Belgische militairen oefenen in Helderse binnenstad van 10 t/m 15 mei 2009

Den Helder is van 10 t/m 15 mei oefentheater van de Belgische defensie. De Belgen houden die week in onze stad een grootschalige militaire oefening onder de naam Crazy Trip 2009. Nu worden wij in onze marinestad natuurlijk niet meer zo warm of koud van enig militair vertoon, maar toch zal menigeen eens extra met de ogen knipperen bij de ‘gewapende’ acties tijdens deze evacuatieoefening.

In geval van nood moeten waar ook ter wereld verblijvende landgenoten worden geevacueerd naar veilig gebied. Zo’n grootschalige exercitie moet af en toe worden geoefend. Daarvoor is soms ‘vreemd’ terrein nodig en een stedelijke omgeving. De Belgen hebben ervoor gekozen hun training dit keer in Nederland uit te voeren. Kunnen ze meteen de samenwerking met hun Nederlandse collega’s testen. En waar vind je een mooie combinatie van water, land, vliegveld, haven, militair terrein, vakgenoten en stedelijk gebied? Den Helder wordt daarom tijdelijk gebombardeerd tot ‘waar ook ter wereld’.

Grof geschut

Zo’n 1.200 militairen worden tijdens de Crazy Trip ingezet om hun in het ‘buitenland’ verblijvende landgenoten over te brengen naar veilig gebied, in dit geval het bevriende Friesland. Die landgenoten moeten zich op tien locaties Den Helder verzamelen, waarna de Belgische militairen hen begeleiden naar het veilige Leeuwarden. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot, de ‘vijand’ ligt op de loer… De Belgen trekken alles uit de kast om de actie goed te laten verlopen: transportvaartuigen, een commandoschip, vliegtuigen, helikopters, paracommando’s, rubberboten, (rups)voertuigen en gewapende troepen. Die kunt u dan ook in camouflagepakken door de straten van Den Helder zien trekken. Op sommige plekken in de stad vinden acties plaats om de 'gijzelaars' te bevrijden. Dat gaat gepaard met schotenwisselingen, maar dan wel met losse flodders. ’s Nachts zullen er geen incidenten plaatsvinden.

Overlast

Al met al een toch wel opzienbarende oefening waarvoor Den Helder volgende maand het toneel is. Uiteraard hoopt de Belgische krijgsmacht dat alles zonder incidenten verloopt. In ieder geval stelt zij alles in het werk om de (geluids)overlast tot een minimum te beperken.

Wie toch klachten heeft of schade heeft ondervonden kan terecht bij een speciaal daarvoor geopend telefoonnummer: 070 - 3396701.

Overigens vermelden wij op deze website vlak voor de oefening de laatste informatie. U leest dan ook op welke locaties er meer ‘slag’ wordt geleverd. Met vragen kunt u ook bellen met ons Klant Contact Centrum, telefoon 0223 - 671200. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl