Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 23 april 2009 Noord-Holland voorbeeld bij rampenbestrijding

In een rapport dat de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) onlangs heeft gepubliceerd, is de provincie Noord-Holland als 'voorbeeldprovincie' voorgesteld.

Het onderzoek richtte zich op de belangrijkste operationele taken die een provincie heeft bij rampenbestrijding en crisisbeheersing. Half april is het rapport door minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan de Tweede Kamer aangeboden.

Elke provincie beschikt over een provinciaal coördinatieplan. In dit plan staat beschreven hoe de provincie te werk gaat tijdens een ramp of crisis. De Inspectie OOV heeft onderzoek gedaan naar de wijze waarop de provincies zich op een ramp of crisis hebben voorbereid. Goede voorbereiding bestaat niet alleen uit plannen en draaiboeken. Daarom heeft de IOOV tevens het opleiden en oefenen en de daadwerkelijke bereikbaarheid van de provinciale crisisorganisatie onderzocht. Uit het rapport blijkt dat de provincie Noord-Holland haar crisisorganisatie goed op orde heeft om haar bijdrage te leveren bij rampen en crises in Noord-Holland.

Brochure

Al bij de tussenrapportage van het onderzoek in 2007 deed IOOV de aanbeveling aan de overige provincies om het provinciaal coördinatieplan van de provincie Noord-Holland als voorbeeld te nemen. De initiatieven van Noord-Holland om de voorbereiding op de rampenbestrijding verder te versterken en te verbreden naar crisisbeheersing worden gewaardeerd. De brochure 'Rijksheren in het moderne Crisismanagement' van de provincie Noord-Holland noemt de inspectie als waardevol voorbeeld. Aan de hand hiervan zijn samen met de provincie Zuid-Holland zogenaamde 'bestuurlijke netwerkkaarten crisisbeheersing' opgesteld die de bij de crisisbestrijding betrokken diensten en bestuurders kunnen gebruiken.

Oefenen, oefenen, oefenen

Een goede score bij het IOOV-onderzoek betekent natuurlijk niet dat de provincie nu minder werk maakt van de rampenbestrijding. Commissaris van de Koningin in Noord-Holland Harry Borghouts: "Naast het zoveel mogelijk voorkomen of beperken van risico's hebben we ook de voorbereiding op de rampenbestrijding als provincie altijd heel serieus genomen. Oefenen, oefenen, oefenen is mijn motto. Dat IOOV ons als voorbeeldprovincie benoemd, is voor ons een extra motivatie om ook in de toekomst tot de beste provincies te blijven behoren als het gaat om een goed voorbereide crisisbeheersing." (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl