Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 27 mei 2010 Den Helder goedkoop en snel met vergunningen

Wie een vergunning aanvraagt bij de gemeente Den Helder heeft deze relatief snel en tegen relatief lage kosten in huis. Dat is een van de conclusies uit de benchmark bwt ronde 2009 onder gemeenten naar het vergunningsverleningsproces. De gemeente heeft dat proces volgens de benchmark goed onder controle. Dat is reden om blij te zijn, maar we kijken ook naar de zaken die we nog kunnen verbeteren om in de volgende benchmark nog beter te scoren.

De gemeente Den Helder heeft het vergunningsproces goed op orde voor de klant. Zo zijn de doorlooptijden voor een lichte en/of reguliere vergunningsaanvraag relatief kort. Ook is Den Helder een goedkope gemeente: de leges zijn hier naar verhouding laag. Zo rekent de gemeente Den Helder voor een bouwplan met bouwsom van € 45.000 een legesbedrag van € 683. Dat is bijna de helft goedkoper dan het gemiddelde bedrag van € 1016 dat de 25 gemeenten die aan deze benchmark hebben deelgenomen berekenen. Voor de klant is verder prettig dat de gemeente relatief weinig aanvragen niet-ontvankelijk verklaart, een goede gelegenheid biedt om schetsontwerpen in te dienen en deze ook relatief snel afhandelt.

Bovengemiddeld productief

De vergunningverleners van Den Helder hebben een bovengemiddelde productiviteit, ze handelen in verhouding meer vergunningsaanvragen af dan collega’s in andere gemeenten. Den Helder verleent relatief veel kleine vergunningen, wat een verklaring zou kunnen zijn voor deze hogere productiviteit.

Bijzondere procedures

Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. Zo moet Den Helder relatief vaker een bijzondere procedure doorlopen bij het afgeven van beschikkingen. Door het versneld actualiseren van bestemmingsplannen wil de gemeente het aantal bouwvergunningen met bijzondere procedures verminderen. Ook was Den Helder ten tijde van het onderzoek iets minder goed bereikbaar voor bouwgerelateerde vragen. De bereikbaarheid moet verbeterd zijn nu het loket Vergunningen in de plaza van het stadhuis uitgebreid is met een medewerker met expertise op het gebied van bouwplannen. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl