Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 19 juli 2010 Inspectie van de dijken in Noord-Holland: Alertheid blijft ondanks regen

De afgelopen dagen (Juli 2010) is er flink wat regen gevallen in Noord-Holland. Echter door de droogteperiode daaraan vooraf en de hoge temperaturen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier alert. 55 km dijken, voornamelijk veendijken, worden 1 tot 2 keer per week genspecteerd. De vissen en andere dieren die doodgaan door de opwarming van het water worden geruimd.

Inspectie dijken

Voor de inspectie van de dijken wordt het droogteprotocol van de STOWA gevolgd. Het neerslagtekort zit op 180 mm. Bij dit niveau zijn 1-2 inspecties per week voorgeschreven. Bij een zorgpunt wordt er zo nodig dagelijks genspecteerd.

De veendijken krijgen extra aandacht. Deze dijken liggen in het zuidoosten vanons gebied (Zaanstreek-Waterland). Op dit moment zijn scheuren in kaden geconstateerd, maar de scheuren zijn oppervlakkig van aard. Ze laten geen water door en zijn dus geheel niet verontrustend.

Het waterpeil in Hollands Noorderkwartier is goed. Er kan voldoende water uit het IJsselmeer en Markermeer worden gehaald om het benodigde waterpeil te handhaven.

Dode vissen

Door de opwarming van het water in het gebied ontstaat er zuurstoftekort. Hierdoor gaan vissen dood. Zo werden dinsdag 12 juli 2010 dode vissen aangetroffen bij het gemaal De Helsdeur in Den Helder. De vissen werden meteen geruimd. Ook op andere plekken in het gebied worden dode vissen gevonden door de opwarming van het water. Deze worden door de betreffende gemeenten geruimd. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl