Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 07 juni 2011 Gemaal Leemans bemaalt weer de Wieringermeer

Gemaal Leemans in Den Over is versneld weer ingezet voor het droogmalen van de Wieringermeer. Leemans spuit water uit de zoute Wieringermeer rechtstreeks op de Waddenzee. Daarmee wordt de drinkwatercapaciteit van het IJsselmeer ontzien. Tijdens de revisie van Leemans deed gemaal Lely dienst, maar dit gemaal in Medemblik spuit het zoute water rechtstreeks in het IJsselmeer.

Zoet water uit IJsselmeer en Markermeer is essentieel voor het water in sloten, vaarten en meren in het gebied tussen het Noordzeekanaal en het Marsdiep. Met name de water-inlaat bij Schardam is het infuus voor het Noord-Hollandse boezemwater. Bij Andijk wordt IJsselmeerwater met een pijpleiding naar de drinkwaterduinen in het westen gevoerd. Niemand heeft baat bij veel zout.

Wieringermeer

De Wieringermeer is onderdeel van de Zuiderzeewerken uit het midden van de vorige eeuw. Sinds de drooglegging in 1927 wordt de Wieringermeer bemalen door twee gemalen. Dit zijn de gemalen Leemans in Den Oever en Lely in Medemblik. Beide gemalen sloegen water uit op de voormalige Zuiderzee en na de aanleg van de Afsluitdijk op het IJsselmeer.

In het IJsselmeer kwam via de Rijn veel zout. Een groot deel was afkomstig uit de Franse Kalimijnen. Ook het water uit de diepe delen van de Wieringermeer is behoorlijk zout. Het water uit dit gedeelte van de polder bevat 2,7 gr/liter zout, zeewater ongeveer 27 gr/liter. Dit zout komt uit oude lagen van de oorspronkelijke zeebodem omhoog met kwelwater.

Uit het IJsselmeer wordt bij Andijk water gewonnen voor drinkwater. De drinkwater-winning ondervond veel hinder van het zout.

In 1997 is, in het kader van het Rijnzoutverdrag (tussen Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Nederland), bij gemaal Leemans een lange perskoker aangelegd rechtstreeks naar de Waddenzee. In principe bemaalt Leemans de Wieringermeer en staat Lely stand-by. Hierdoor is de zoutlast op het IJsselmeer behoorlijk afgenomen.

Revisie Leemans

Dit jaar worden de vier pompen van gemaal Leemans gereviseerd. Het was de bedoeling om het gemaal buiten bedrijf te laten tot ook pomp 4 was gereviseerd. In verband met de aanhoudende droogte wordt er op het IJsselmeer niet of nauwelijks gespuid. Het water wordt vastgehouden als voorraadbuffer. Om het zoutgehalte in het IJsselmeer niet te veel te laten oplopen is besloten om gemaal Leemans, zij het met een pomp minder, weer in bedrijf te stellen. Hierdoor kan het water weer naar de Waddenzee worden afgevoerd. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl