Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 08 november 2011 'Hoe heet dat kereltje met zijn vinger in de dijk?'

Als we niks doen, ligt straks een groot deel van Noord-Holland onder water. Dus moeten we zorgen voor sterke dijken. Leerlingen van het Han Fortmanncollege in Heerhugowaard kregen vrijdag 4 november 2011 een lesje dijkversterken van het hoogheemraadschap. De Hondsbossche en Pettemer Zeewering diende als voorbeeld.

Wat gebeurt er precies als een dijk stuk gaat? Drie klassen met 3VWO-leerlingen dachten hierover na. Aan hun antwoorden was te merken dat ze goed hadden opgelet bij eerdere aardrijkskundelessen van docent Kees Jonk: de golven slaan het voorste stuk van de dijk weg, doordat de golven steeds tegen de dijk drukken ontstaat er een waterstroom onder de dijk door, het gaat vriezen en er komt allemaal ijs tegen de dijk aan... Op het schoolbord tekenden ze hoe een storm en hoge golven een dijk kunnen aantasten.

Gelukkig ligt de Hondsbossche en Pettermer Zeewering er nog, maar hij voldoet niet meer aan de wettelijke veiligheidseisen en moet versterkt worden. Ook hier hadden de kinderen genoeg ideeën over, waarbij ook 'out-of-the-box' denken niet geschuwd werd: wat te denken bijvoorbeeld van een gigantische spons op de dijk, die het water absorbeert bij een storm. Na de storm knijp je 'm gewoon weer uit.

Of een schans voor de dijk om hem te versterken, vervolgens in de dijk een beek aanleggen voor het opvangen van water, en het water aan de andere kant via een watermolentje weer weg laten lopen: dat levert nog energie op ook. De technisch manager van de Zwakke Schakels, waar de Hondsbossche en Pettemer Zeewering onderdeel van uitmaken, besprak de ideeën met de leerlingen.

De huidige plannen om de kust met zand te versterken konden op begrip rekenen: dat zorgt niet alleen voor een veilige kust, maar je kunt er ook nog eens naar het strand! Dan is dat 'mannetje met zijn vinger in de dijk' daar dus niet nodig...

In 2013 starten de werkzaamheden voor een sterke Noord-Hollandse Noordzeekust. Meer informatie is te vinden op www.hhnk.nl/zwakkeschakels (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl