Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 23 november 2011 Noord-Holland Noord krijgt steun Kamer voor Greenport-status

De regio Noord-Holland Noord mag zich voortaan de Greenport Noord-Holland Noord noemen. Dat is de uitkomst van de stemming over een Tweede Kamermotie van Sander de Rouwe (CDA) en Jhim van Bemmel (PVV) op dinsdag 22 november 2011.

In die motie riepen beide Kamerleden de regering op om de Agriboard Noord-Holland Noord op te nemen als zesde Greenport in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte. De Rouwe: "Het aannemen van de motie onderstreept het belang dat de Tweede Kamer hecht aan de regio." Volgens Van Bemmel kent de regio "zoveel activiteiten op agrarisch gebied dat het simpelweg niet mag ontbreken op het lijstje van de Structuurvisie". De motie werd verder ondersteund door VVD, D66, PvdA, SGP en ChristenUnie.

Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland is blij met het besluit: "De erkenning vanuit het Rijk is meer dan terecht. Er gaat in de regio per jaar € 3 tot 3,5 miljard omzet om aan bollen, groenten, pootaardappelen en fruit. Van de acht grootste wereldspelers op het gebied van zaadveredeling zitten er vijf in de regio Noord-Holland Noord. Bovendien heeft Noord-Holland Noord met 12.000 hectare het grootste bollenareaal van Nederland, vijf keer zo veel als in de duin- en bollenstreek. Daarmee is de regio het grootste bollenproductiegebied ter wereld. Een van de doelen van de oprichting van de Agriboard is hiermee bereikt. Erkenning en positionering van de regio was een hoofddoelstelling. Dit is niet slechts het resultaat van een paar weken lobbyen, maar van drie jaar bouwen met alle betrokken sectoren, ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid."

Ook wethouder Ronald Louwman van de gemeente Hoorn is tevreden: "Dit is een geweldig resultaat van succesvolle regionale samenwerking tussen politiek en bedrijfsleven. Als je weet dat je gelijk hebt, is het fantastisch als je inspanningen resultaat hebben en je ook gelijk krijgt. Het is de bevestiging dat deze regio niet alleen een belangrijke speler is in de agribusiness in Nederland, maar ook daarbuiten. Ik zie dit als een enorme stimulans voor een verdere samenwerking in de regio en de ontwikkeling van de agribusiness in Noord-Holland Noord. Niet alleen op het gebied van kennisontwikkeling, maar ook voor de economische en sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van de regio's West-Friesland, de Kop van Noord-Holland en de regio Alkmaar."

Met de Greenport-status kunnen bedrijven in de regio Noord-Holland Noord extra voordelen krijgen bij Europese regelingen. Er is dan ook één duidelijk regiobelang richting Brussel, in plaats van allerlei versnipperde belangen. Mede daardoor kan de regio interessanter worden voor internationale bedrijven. Ook krijgen bedrijven uit het drukke Westland en uit de bollenstreek er met de Greenport-status voor NHN een interessante en serieuze uitwijkmogelijkheid bij. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl