Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 25 november 2011 Landelijke LPB-locatiedagen in Den Helder

Donderdag 24 en vrijdag 25 november 2011 is Den Helder gastgemeente en organisator van de landelijke 'LPB-locatiedagen'. Zo'n 360 professionals van gemeenten, provincies, corporaties en maatschappelijke instellingen uit heel Nederland bezoeken het congres over wijkgericht werken. Centraal staat de balans tussen de verantwoordelijkheid van bestuurders en professionals aan de ene kant en de verantwoordelijkheid en kracht van wijken en hun bewoners aan de andere kant.

Het thema sluit onder meer aan op het pleidooi van Minister Donner van BZK om in de wijkenaanpak bewoners een sterkere positie te geven en gemeenten meer beleidsruimte. Op het programma staan masterclasses, workshops en vele locatiebezoeken in de stad, onder het centrale thema 'meer met minder'.

In toenemende mate gaan er stemmen op om meer verantwoordelijkheden en initiatieven neer te leggen bij professionals en bewoners in de wijken. De verhoudingen tussen overheden, instituties en bewoners(organisaties) zouden opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden en de (rijks)overheid zou daarbij een stapje achteruit kunnen doen. Het initiatief voor de ontwikkeling en onderhoud van wijken komt ook in Den Helder steeds meer van onderop, zoals toezichthoudersprojecten en wijkbeheerteams.

Den Helder als casus

Wethouder wijkgericht werken Pia Bruin: "We zijn verheugd zoveel professionals in Den Helder te mogen verwelkomen. We willen graag laten zien hoe we hier werken aan onze toekomst en wat de rol van wijkgericht werken daarbij is. In Den Helder investeren we fors in ons stadshart en op Willemsoord. Daarnaast zetten we in op de economie en de werkgelegenheid in en rond de haven. Deze investeringen moeten zorgen voor een sociaal-economische impuls voor onze stad.

Want per saldo verlaten nu nog meer mensen Den Helder dan er binnen komen en dat tij gaan we keren. Ik ben heel benieuwd hoe de professionals tegen onze stad aankijken en wat zij vinden van de ontwikkeling om meer verantwoordelijkheid in de wijk te leggen en welke houding dat van de gemeente vraagt. Als overheid zijn we allang niet meer die allesbepalende partij. De kracht zit 'm in de wijken zelf. Bewoners, vrijwilligers, hulpverleners, onderwijzend personeel, ambtenaren hebben vaak een schat aan ideeën en ervaringen. De truc is hoe je dat bij elkaar brengt en er een fantastische buurt, wijk, dorp of stad van maakt waar mensen op zitten te wachten Programma LPB-locatiedagen."

Op donderdag de stad in

De 360 deelnemers kunnen kiezen uit 16 routes in de stad. Elke route heeft een eigen programma. Zo is er een bezoek aan de Falgabuurt in de opgeknapte wijk Nieuw Den Helder. De Stelling wordt aangedaan, er is een bezoek aan Willemsoord.

Ook de problematiek van bloemkoolwijken, bijvoorbeeld in Julianadorp, komt aan bod. Er wordt gesproken over 'ontwikkelend beheren' in De Schooten, over de invulling van een speelwijk en nagedacht over zelfstandig buurtbeheer. En wie van fastfood-for-thought houdt, doet mee aan de snelkooksessie voor een leefbaarder stadshart. Het recept: de Eindhovense methodiek 'de 24 uur van'.

Meer informatie over de LPB-locatiedagen www.lpb.nl (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl