Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 13 december 2011 Controle drankverkoop aan jongeren in Den Helder

Den Helder doet het goed als het gaat om de controle op de leeftijdgrens bij verkoop van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar. De gemeente scoort zelfs als beste in de regio Kop van Noord-Holland. En ook de regionale cijfers zijn aanzienlijk beter dan het landelijk gemiddelde. "Toch kunnen we niet achterover gaan leunen", zegt burgemeester Koen Schuiling. "In onze regio wordt schrikbarend veel gedronken door jonge kinderen, met alle gevolgen van dien. We móeten onze strijd voortzetten om het alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken".

De strijd voortzetten kan in de handhavende, maar vooral ook in de preventieve sfeer. Verkopers van alcoholhoudende dranken spelen hierin een belangrijke rol.

De Universiteit Twente heeft in juli en september van dit jaar een landelijk onderzoek uitgevoerd om te toetsen of zij wel vaststellen of iemand oud genoeg is om drank aan te kopen, voordat zij tot verkoop overgaan. Jongeren van 14 en 15 jaar deden daarbij steekproefsgewijs aankooppogingen bij supermarkten, slijterijen, horeca, sportkantines en thuisbezorgkanalen. In Den Helder lukte dat bij verkooppunten in 55,7% van de gevallen niet. In de horeca had 65,4% van de aankooppogingen geen resultaat (regionaal gemiddelde: 39,1% om 39,5%).

Goed beleid

Net als elders in Nederland drinken jongeren in de Kop van Noord-Holland te vroeg, te veel en te vaak. Ook voor de gemeente Den Helder is dit een grote zorg. Burgemeester Koen Schuiling: "Hun alcoholgebruik verhoogt het risico op brokken in het verkeer. Dronken jongeren zijn bovendien vaker betrokken bij vechtpartijen in het uitgaansgebied. Wij zijn bezig met tal van maatregelen om de veiligheid in onze binnenstad te vergroten, dus ik ben blij dat ons handhavingsbeleid duidelijk vruchten afwerpt". Zo heeft de gemeente het afgelopen jaar intensief gecontroleerd op het op de juiste manier verstrekken van alcohol aan jongeren. Daarmee loopt de gemeente vooruit op de wetswijziging die deze taak volgend jaar bij de gemeente legt. Schuiling: "De sancties die wij overtreders hebben opgelegd en de publiciteit die we hieraan hebben gegeven, hebben er waarschijnlijk toe geleid dat ondernemers hun personeel scherpere instructies hebben gegeven. Maar we zijn er nog lang niet: hoewel we beter scoren dan gemiddeld mogen we niet tevreden zijn met percentages van net boven de helft. De wet moet beter worden nageleefd. Dus die cijfers moeten omhoog".

Op bezoek bij sportverenigingen

Ook de regiogemeenten willen de trend van overmatig, jong alcoholgebruik doorbreken. Onder de noemer 'Helder in de Kop' hebben ze de handen ineen geslagen om het alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken. Thuis, op straat, op school, in het uitgaansleven, maar ook in de sportkantine. Alcoholmatiging gaat vooral om gedragsverandering. Dat verlangt een specifieke aanpak op vele fronten en een heel lange adem. Den Helder gaat dan ook niet rustig achterover leunen. "Wij kunnen deze strijd echter niet alleen aan. Ook ouders en sportverenigingen spelen een belangrijke rol bij ons streven naar een veilig Den Helder. Eind januari bespreek ik samen met wethouder Turnhout de resultaten van het onderzoek met bestuurders en vrijwilligers van sportverenigingen. Want ook in sportkantines moet men zich nog beter bewust zijn van de gevolgen die alcohol bij jongeren aanricht.", aldus de burgemeester.

Blijvende schade

En die gevolgen kunnen blijvende schade aanrichten. Meer dan de helft van de jongeren tussen 12 en 17 jaar drinkt regelmatig. 'Nee' zeggen blijft lastig. Zij zetten daarmee niet alleen hun veiligheid en dat van anderen het spel, de drank heeft ook invloed op hun gezondheid. Hun hersenen zijn nog niet volgroeid en alcohol leidt tot blijvende schade, nog meer dan we al dachten. Geheugenverlies kan optreden en alcoholverslaving ligt op de loer. Het schoolniveau dat zogenoemde 'coma-zuipers kunnen behalen, loopt zelfs met twee terug.

Cijfers verhogen

Om tot een nog beter resultaat te komen gaat de gemeente de controle op de juiste naleving van de leeftijdsgrenzen bij verkoop van drank (artikel 20 van de Drank- en Horecawet in Nederland) intensiveren, vooral nu de feestdagen in aantocht zijn. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. - opdrachtgever van het landelijke onderzoek - biedt ook een helpende hand, door medewerkers van sportkantines speciale trainingen aan te bieden.

Caissières/verkopers die moeite hebben met het berekenen van de leeftijd aan de hand van een geboortedatum op een identiteitsbewijs, kunnen een omrekenmiddel krijgen als hulpmiddel. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl