Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 13 december 2011 Overheden hebben eerste Landsbanki-geld terug - voor de provincie Noord-Holland volgt de eerste uitbetaling binnen enkele weken

De eerste twee Nederlandse overheden die een claim hebben bij het IJslandse Landsbanki hebben woensdag 7 december 2011 bijna een derde van hun geld op de rekening gekregen.

Het gaat om de gemeenten Dordrecht (€ 2,5 miljoen) en Alphen aan den Rijn (€ 940 duizend). Voor de provincie Noord-Holland en de andere lagere overheden volgt de eerste uitbetaling binnen enkele weken.

Volgens de IJslandse wetgever namen de leden van de Noord-Hollandgroep als depositohouders altijd al een voorkeurspositie in bij het faillissement van de IJslandse bank. Dit werd aangevochten door grote banken en obligatiehouders die geld hadden geleend aan Landsbanki. Zij betoogden daarbij dat de regel ongeldig was, of in elk geval niet gold voor overheden met een deposito. Alphen aan den Rijn en Dordrecht waren door de groep naar voren geschoven in een proefproces.

In oktober bevestigde de Hoge Raad op IJsland de voorkeurspositie van Alphen aan den Rijn en Dordrecht. Begin december bekrachtigde de rechter ook formeel de voorkeurspositie van de andere lagere overheden. Daarmee staat niets de IJslandse bewindvoerders nog in de weg om ook voor hen op korte termijn tot een eerste uitbetaling over te gaan.

Voor de provincie Noord-Holland gaat het bij deze eerste uitkering om een bedrag van rond de € 25 miljoen. Verdere uitbetalingen volgen op termijn, omdat een aantal activa uit de boedel van Landsbanki door de bewindvoerders nog te gelde moeten worden gemaakt.

De Noord-Hollandgroep bestaat uit de provincie Noord-Holland, de gemeenten Asten, Amstelveen, Alphen aan den Rijn, Dordrecht, Goes, Graafstroom, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere en Zundert, het waterschap Roer en Overmaas, de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden en Samenwerking Belasting en Waarderen. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl