Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 19 december 2011 Geen hoogwaterdeur voor haventerrein Den Oever

De wateroverlast die zich regelmatig voordoet op het buitendijkse haventerrein van Den Oever is op te lossen, maar niet in combinatie met de versterking hoogwaterkering Den Oever. Dat is de conclusie van de bestuurders van het hoogheemraadschap, de gemeente Wieringen en de provincie Noord-Holland.

De hoogwaterkering Den Oever moet versterkt worden. Het hoogheemraadschap voert dit project uit in het kader van het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Voor maatregelen tegen de frequent voorkomende wateroverlast op het buitendijkse haventerrein hebben we in samenwerking met de gemeente Wieringen en de provincie Noord-Holland een onderzoek gedaan. Hieruit zijn drie mogelijke oplossingen gekomen: een hoogwaterdeur, ophogen van het haventerrein en een flexibele kering op het haventerrein. De resultaten zijn vorige week besproken in de commissie grondgebied-zaken van de gemeente Wieringen en deze week met de bestuurders van de gemeente, het hoogheemraadschap en de provincie. De gezamenlijke conclusie is dat geen van de oplossingen bijdragen aan de binnendijkse veiligheid, waardoor er geen koppeling meer is met de versterking van de hoogwaterkering. Dit betekent dat het aan de gemeente is om verdere uitwerking en financiering te regelen. Wel hebben het hoogheemraadschap en de provincie toegezegd om met de gemeente mee te denken in het proces.

Gemeente en omgeving willen graag hoogwaterdeur

De commissie grondgebiedzaken van de gemeente en de adviesgroep hoogwaterkering, waar verschillende vertegenwoordigers van de omgeving in zitten, zien de hoogwaterdeur als de ideale toekomstbestendige oplossing. Met deze maatregel wordt naast de Noorderhaven ook de Vissershaven beschermd en het werk op de kade wordt niet belemmerd. Maar de hoogwaterdeur is wel de duurste van de drie. De gemeenteraad besprak op 15 december 2011 het vervolgproces.

Proces hoogwaterkering

De bestuurders vinden het belangrijk dat er geen vertraging optreedt in het proces van het op orde brengen van de hoogwaterkering. Een definitief besluit over het voorkeurs-alternatief staat gepland voor medio 2012. Het werk start in 2015.

De gemeente staat aan het roer om de verdere uitwerking van de wateroverlast op te pakken. Als dit past binnen de planning van de hoogwaterkering, kan er tijdens de uitvoering werk met werk gemaakt worden. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl