Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 31 juli 2012 Meer maatwerk bij schuldhulpverlening in Den Helder

De gemeentelijke schuldhulpverlening van Den Helder blijft een mix tussen preventie en aflossing van de schuld. Er wordt niet alleen naar de schulden zelf gekeken, maar óók naar achterliggende oorzaken en problemen. Maatwerk dus. De gemeente moest haar beleid opnieuw vaststellen door de komst van een nieuwe landelijke wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Niet alleen de nieuwe wet gaf aanleiding om het beleid opnieuw te bekijken. Door de economische crisis neemt ook het aantal aanvragen toe en kloppen er andere doelgroepen bij de gemeente aan, met hogere opleidingen en inkomens. Ook worden schuldsituaties steeds ingewikkelder én wordt er vanuit de overheid bezuinigd.

De nieuwe werkwijze moet leiden tot minder aanvragen en minder crisisinterventies, maar ook tot een beteugeling van kosten.

Zelfredzaamheid staat voorop

Uitgangspunt is: de gemeente helpt mensen zichzelf te redden. De ondersteuning richt zich op het financieel zelfstandig maken van de klant. Daarbij staat de eigen verantwoordelijkheid van de klant centraal. Zo wordt armoede bestreden en hebben mensen meer mogelijkheden om actief deel te nemen in de samenleving.

Meer maatwerk

Met de nieuwe aanpak gaat de gemeente meer maatwerk leveren. Weten wat er speelt in iemands leven is dan heel belangrijk. Vervolgens is het de kunst om een oplossing op maat te bieden. En die bestaat lang niet altijd uit een schuldregeling. Wanneer een klant zich bij de gemeente aanmeldt voor ondersteuning brengt de regisseur schuldhulpverlening het probleem in beeld, informeert en adviseert de klant. Er wordt gekeken of andere instanties moeten worden ingeschakeld. Voldoet een klant aan de voorwaarden voor een schuldhulpverleningstraject, gaat de klant door naar de Kredietbank Nederland.

Deze organisatie voert het zogeheten 'stabilisatietraject' uit. De bank maakt een plan van aanpak voor een volledige of gedeeltelijke afbetalingsregeling en voert deze uit.

Niet iedereen komt automatisch voor een schuldbemiddelingstraject in aanmerking. Alleen klanten met een stabiele situatie, een inkomen en een sterke motivatie om aan de verplichtingen te kunnen voldoen, mogen instappen.

In september 2012 bespreekt de gemeenteraad van Den Helder het beleidsplan Schuldhulpverlening 2012-2015. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl