Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 09 oktober 2012 Evaluatierapport brand in J'Elleboog in Den Burg (Texel)

Eerder opschalen, meer regie houden

evaluatierapport Dat is de conclusie van het evaluatierapport over de brand die Den Burg 8 augustus 2012 trof. De Veiligheidsregio Noord Holland Noord, van wie het rapport afkomstig is, maakte haar bevindingen deze week bekend aan de diverse betrokken hulpdiensten en de gemeente Texel. Zo zijn voor de brand die in discotheek de J'Elleboog uitbrak naast de brandweer, ook de ambulancedienst, medewerkers van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en de gemeente Texel aan het werk geweest om alle bijkomende werkzaamheden in goede banen te leiden.

Burgemeester van Texel, Francine Giskes: "Uit het evaluatierapport blijkt dat er door alle disciplines in hulpverlening veel goed werk is verricht.

Tegelijkertijd laat de evaluatie zien dat er op een aantal punten verbeteringen noodzakelijk zijn".

Het is in Noord-Holland Noord gebruikelijk dat dergelijke grote inzetten worden geëvalueerd. Dat wordt gedaan om te leren van een incident en inzicht te krijgen in de zaken die in de toekomst beter moeten of kunnen. Van de brand in de J'Elleboog is het evaluatierapport deze week verschenen. De uitkomsten van het onderzoek zijn 8 oktober 2012 gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst voor direct omwonenden en ondernemers uit het betrokken gebied.

Eerder opschalen

Behalve dat het rapport aandacht besteedt aan 'processen' die goed zijn verlopen, is ook een aantal leerpunten aan het licht gekomen. Zo is de veiligheid van het brandweerpersoneel in gevaar geweest, aldus het rapport. Een brandweerman heeft eerste graad brandwonden opgelopen en er was sprake van uitputtingsverschijnselen bij brandweermensen. De eerste brandweereenheden zijn te laat afgelost. Ook stelt het rapport dat er te laat is 'opgeschaald'.

Eenheden (zoals brandweer en leidinggevenden) op het vaste land hadden eerder moeten worden gealarmeerd om hulp te verlenen.

Meer regie houden

De onderzoekers zijn ook kritisch over de processen ontruimen en evacueren. De ontruiming verliep chaotisch. Dat kwam omdat er geen inzicht was in de exacte locaties van te ontruimen panden en de aantallen te evacueren bewoners. De opvang in sporthal 'Ons Genoegen' wordt als afdoende beschouwd. Bij een incident van deze omvang, wordt ook de gemeente ingeschakeld voor verschillende werkzaamheden en processen. Te denken valt aan opvang van buurtbewoners en communicatie met de bevolking. Uit het evaluatierapport blijkt dat de gemeente haar belangrijkste taken heeft uitgevoerd, maar dat sprake was van onvoldoende regie op deze werkzaamheden.

Het evaluatierapport kunt u downloaden via www.texel.nl (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl