Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privavy verklaring

Algemeen: 28 januari 2013 Scholieren Regius College Schagen 'Op weg naar het Lagerhuis'

Dinsdag 29 januari 2013 en 5 februari 2013 Noord-Hollandse voorrondes van 'Op weg naar het Lagerhuis'.

Achttien middelbare scholen uit Noord-Holland strijden in de Rode Hoed in Amsterdam om een plekje in de landelijke finale. Gedeputeerde Elvira Sweet zal op beide dagen de prijzen aan de winnaars uitreiken. Uiteindelijk nemen bijna 180 scholen uit heel Nederland dit jaar deel aan de vijftiende editie van de nationale scholieren-debatcompetitie van de VARA. In dit seizoen is een aantal vernieuwingen geïntroduceerd in de wedstrijdopzet. Zo voeren de scholieren onder meer een 360-graden debat en geven met de V-Rede een korte speech.

Dag 1: dinsdag 29 januari

MBO College Amstelland Amstelveen
Barlaeus Gymnasium Amsterdam
Het Amsterdams Lyceum Amsterdam
Vossius Gymnasium Amsterdam
Vituscollege Bussum
Mendel College Haarlem

Dag 2: dinsdag 5 februari

Jan Arentsz Chr SGM Alkmaar
Sted. Dalton College Alkmaar Alkmaar
Calandlyceum Amsterdam
Bernard Nieuwentijt College Amsterdam
IJburg College Amsterdam
St Ignatiusgymnasium Amsterdam
Hartenlustsch V Mavo Bloemendaal
Goois Lyceum Bussum
Jac P Thijsse College Castricum
Sancta Maria Haarlem
A. Roland Holst College Hilversum
Comenius College Hilversum
Gemeentelijk Gymnasium Hilversum Hilversum
Haarlemmermeer Lyceum Hoofddorp
Tabor College Werenfridus Hoorn
Erfgooiers College Huizen
Regius College Schagen Schagen
Zaanlands lyceum Zaandam

Opzet competitie

Alle middelbare scholen in Nederland kunnen deelnemen aan de competitie. De wedstrijd is opgebouwd uit provinciale voorrondes en landelijke voorfinales. Er wordt gedebatteerd aan de hand van verschillende debatvormen en elke debatwedstrijd wordt beoordeeld door een deskundige jury. De leerlingen debatteren in teams van tien. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team bekendgemaakt dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwart finales in Amsterdam. De finale wordt in samenwerking met HOPE XXL door de VARA uitgezonden op televisie.

De stellingen

De provinciale stellingen, die bestemd zijn voor het debat met de vrije rollen zijn op 29 januari:

De stellingen voor het debat op 5 februari 2013 worden later bekend gemaakt.

Social media

'Op weg naar Het Lagerhuis' is ook te vinden op Facebook en Twitter. Belangstellenden kunnen het hele traject live volgen, via internet d.m.v. tweets, foto's en video's op de social media sites. Alle informatie over 'Op weg naar Het Lagerhuis' is te vinden op opwegnaarhetlagerhuis.vara.nl.

Subsidie van de provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland heeft subsidie verleend voor de organisatie van de twee provinciale voorrondes. De jeugddebatten bieden scholieren de mogelijkheid zich een mening te vormen over maatschappelijke onderwerpen, deze te presenteren en hun bekwaamheid in het debatteren te vergroten. Door deel te nemen aan het kunnen jongeren ook individueel hun stem laten horen aan en in de politiek. Daarnaast bieden de debatten een mogelijkheid voor jongeren om meer te leren over de provincie en haar taken, waarmee de bekendheid van de provincie Noord-Holland vergroot wordt. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl