Algemeen: 06 maart 2013 Vernieuwende oplossingen voor probleemgezinnen in Nieuw Den Helder

Het is een van de schrikbeelden in de zorg: tientallen hulpverleners die rond een gezin zwermen, zonder dat ze van elkaar weten wat er aan de hand is en wie wat doet. Geldverspilling, zonde van de energie en te weinig effect, is de logische kritiek. De gemeente Den Helder wil daar van af en startte vorig jaar een uitgebreide proef in Nieuw Den Helder met de titel: '1Gezin1Plan'. Samen met de gezinnen wordt met alle betrokken hulpverleners en organisaties één plan opgesteld en er wordt één coördinator benoemd. Met ongeveer dertig gezinnen wordt inmiddels op deze manier gewerkt.

Samen aan de slag

"Rust in een gezin is rust in de wijk", zegt wijkwethouder Pia Bruin. "Dat bereiken we alleen als de deuren van alle betrokken organisaties open gaan en ze samen ín de wijk, mét het gezin aan de slag gaan. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Het vergt van iedereen veel moed om op deze nieuwe manier te werken. Je moet als hulpverlener durven loslaten en buiten je eigen organisatie stappen. Een uitstekend voorbeeld van wijkgericht werken in de praktijk en een uitdaging om dit in alle wijken toe te passen!"

Mét het gezin

Ook Wiltrude Turnhout, wethouder Welzijn is enthousiast. "De kwaliteit van zorg en aandacht staat bij mij altijd bovenaan. Met deze aanpak wordt er niet over, maar mét het gezin gesproken. Zo hebben de gezinsleden één aanspreekpunt waar ze altijd terecht kunnen en maken hulpverleners optimaal gebruik van de eigen kracht van het gezin. Dat is pure winst. Vooral voor de kinderen die anders al snel tussen wal en schip vallen".

De proef is onderdeel van de sociale aanpak Nieuw Den Helder en wordt gefinancierd door het Rijk. Aan 1Gezin1Plan Nieuw Den Helder werken mee: Centrum voor jeugd en gezin, Bureau Jeugdzorg, Parlan, de GGD, de Wering en MEE, verslavingszorg, de geestelijke gezondheidszorg, de reclassering, intensieve thuiszorg, Leger des Heils, Veiligheidshuis, Wooncoöperaties, leerlingzorg, schuldhulpverlening e.a. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl