Algemeen: 14 maart 2013 Aanwezigheidsbattle tussen klassen op het ROC Den Helder

Welke klas op het ROC in Den Helder was de week van 11 tot en met 15 maart 2013 het meest aanwezig? Dat wordt 21 maart 2013 tijdens de Dag van de Leerplicht bekend gemaakt door de wethouder van Onderwijs Wiltrude Turnhout. De winnaars kunnen rekenen op een prijsje. De battle is een leuke en passende actie om de leerplicht en RMC onder de aandacht te brengen. Hiernaast zijn er nog vele projecten om schooluitval terug te dringen. Onze regio scoort daar heel goed in.

Op donderdag 21 maart 2013 is het de Dag van de Leerplicht. Dit jaar is het thema 'Battle'. In Den Helder organiseert Team Leerlingenzorg samen met de leerplichtambtenaar van Texel de Aanwezigheidsbattle! Van 11 tot en met 15 maart 2013 wordt van een aantal eerste klassen op het ROC Kop van Noord-Holland bijgehouden welke klas het hoogste aanwezigheidspercentage heeft behaald.

Positief kijken naar aanwezigheid

De meeste van die projecten richten zich op verzuim. Tijdens deze Dag van de Leerplicht draaien we het eens om: we gaan kijken naar aanwezigheid! Dit jaar op het mbo. Veel leerlingen op het mbo zijn niet meer kwalificatieplichtig. Dat neemt echter het belang van een goede opleiding niet weg. En hoe bereik je dat welverdiende diploma? Het begint met het aanwezig zijn op school. En dat geldt natuurlijk ook voor de jongeren die wel kwalificatieplichtig zijn.

Kop van Noord-Holland scoort goed

De Kop van Noord Holland staat op de derde plaats van Nederland met het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. Dat blijkt uit landelijke cijfers van het Ministerie van OC&W. Die mooie prestatie komt niet vanzelf: de gemeenten werken er samen met de scholen hard aan om het schoolverzuim terug te dringen en daarmee het voortijdig schoolverlaten op lange termijn te voorkomen.

Leerplicht en kwalificatieplicht

In de Leerplichtwet staat dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien jaar worden volledig leerplichtig zijn.

Daarna geldt de kwalificatieplicht. Alle jongeren moeten tot hun achttiende verjaardag een opleiding volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft.

Dit is een Havo/Vwo diploma of mbo-diploma vanaf niveau 2. De kwalificatieplicht is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

Dag van de leerplicht

Het doel van de Dag van de Leerplicht is om de leerplicht onder de aandacht te brengen bij ouders, leerlingen, scholen, hulpverleners en andere betrokkenen. De leerplicht is niet alleen een plicht, maar ook een recht van leerlingen. Het recht op onderwijs. In Nederland is dit goed geregeld, hoewel er toch nog leerlingen zonder diploma van school gaan.

Meer informatie over leerplicht, kwalificatieplicht en verzuim, vindt u op www.lerenindekop.nl (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl