Algemeen: 25 april 2013 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord opent meetstations in duinen

Of het code 'groen', 'geel', of 'rood' is in de duinen, dat wordt voortaan automatisch bepaald. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft drie meetstations in de duinen in gebruik genomen. Met de meetstations kan de veiligheidsregio van minuut tot minuut het gevaar van een natuurbrand en het risico op uitbreiding inschatten.

Het systeem stelt automatisch de juiste kleurindex vast. Zo kleuren de meetstations Noord-Holland Noord rood als het erg droog is en er een flinke wind staat: het gevaar dat een beginnend brandje snel uitbreidt is dan groot. Bij code rood gaan er standaard meer brandweerwagens rijden. Ook zijn er sneller blushelikopters beschikbaar: bij code rood gaat de helikopterbemanning van defensie op piket en is dus sneller inzetbaar.

Woensdag 17 april 2013 werd het systeem officieel in gebruik genomen bij het meetstation in Castricum. Burgemeesters Toon Mans van Castricum en Hetty Hafkamp van Bergen verrichten de openingshandeling. De andere meetstations staan in Schoorl en op Texel. De meetstations zijn een onderdeel van een project om het gevaar op een onbeheersbare natuurbrand in te dammen. De veiligheidsregio werkt daarin nauw samen met andere organisaties. Een ander element van het project is de zogeheten Risico-Indexkaart Natuurbranden. Op de kaart is het hele kustgebied in Noord-Holland Noord opgedeeld in vakjes van een vierkante kilometer. Per vakje is het risico op een onbeheersbare natuurbrand vastgesteld. Daarbij tellen factoren als vegetatie, bereikbaarheid en de aanwezigheid van risico-objecten.

Met deze kaart in de hand kijken veiligheidsregio en partnerorganisaties naar vervolgmaatregelen.

De organisaties waarmee de veiligheidsregio samenwerkt in dit project zijn: PWN, Staatsbosbeheer, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Bosschap, Waternet, defensie, Recron, Reddingsbrigade en Veiligheidsregio Kennemerland. (Bron: Gemeente Schagen)

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

GALJOEN
Galjoen is een bedrijf gespecialiseerd in de markt van beroeps- en promotie-kleding met de nadruk op kwaliteit, veiligheid en draagcomfort. Productontwikkeling: Brandwerend Reddings / Overlevings Pak, Waadpak brandweer.
www.galjoen.nl

Informatiezuilen
Numaco: Installatie en levering van gevel- en informatiezuilen op maat, diz dealer
www.numaco.nl