Algemeen: date_long Reactor NRG in Petter weer volop in bedrijf

NRG logoBron: NRG - NRG heeft op 11 juni 2013 de reactor in Petten weer opgestart. Om 5 uur vanmorgen is het vermogen van 45 MW bereikt. "Binnen twee weken worden de eerste medische isotopen voor de nucleaire geneeskunde afgeleverd aan ziekenhuizen," zegt Ronald Schram, directeur van de business unit Irradiation & Development en onder meer verantwoordelijk voor de reactor en laboratoria van NRG. "Wij zijn blij dat NRG weer kan voorzien in de wereldwijde vraag naar medische isotopen en materialen kan bestralen voor het onderzoek naar de veiligheid van kerncentrales," aldus Ronald Schram.

Medio november 2012 werd tijdens de voorbereidingen om de reactor weer op te starten een afwijking in het koelwatersysteem van de reactor ontdekt. NRG heeft indertijd besloten geen verzoek tot opstart bij de toezichthouder in te dienen.

NRG heeft een veilige en technisch haalbare oplossing voorbereid en er voor gekozen het primaire koelwatersysteem uit te breiden. Op deze manier is het systeem beter te controleren en te onderhouden.

Begin deze maand heeft de Kernfysische Dienst (KFD) een verklaring van geen bezwaar afgegeven voor de aanpassing van de reactor. Dit heeft zij gedaan aan de hand van de rapportages die NRG heeft opgeleverd, de onafhankelijke beoordelingen door Lloyd's Register en de technische controles die zijn uitgevoerd door NRG waar de KFD toezicht op heeft gehouden.

Naast de technische aanpassing van de reactor, heeft NRG een onderzoek ingesteld naar de risico's van haar nucleaire faciliteiten in Petten. Er is een onderhoudsprogramma ingevoerd waarmee NRG de nucleaire faciliteiten nauwkeurig en betrouwbaar kan bedrijven tot het einde van de beoogde levensduur.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl