Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 03 juli 2013 Start werk Wieringermeerdijk en Omgelegde Stonteldijk

HHNK logoBron: HHNK - De Wieringermeerpolder is in 1930 aangelegd en in 1945 is de dijk versterkt. Na 68 jaar trouwe dienst voldoen de Wieringermeerdijk en Omgelegde Stonteldijk niet meer aan de wettelijk veiligheidseisen. Aannemer Gebr. van der Lee vernieuwt aan de buitenkant van de dijken over een lengte van 17 kilometer de stenen bekleding. Om die reden hebben bestuurders van het hoogheemraadschap, de provincie Noord-Holland en de gemeente Hollands Kroon onder leiding van de aannemer op maandag 1 juli 2013 eenmalig het werk overgenomen en vanaf het water een stuk dijk versterkt.

Start werk Wieringermeerdijk en Omgelegde Stonteldijk Foto: HHNK - Bestuurders eenmalig aan het werk als dijkversterkers

Het versterken van de Wieringermeerdijk en Omgelegde Stonteldijk maakt onderdeel uit van het tweede hoogwaterbeschermingsprogramma. Eind 2008 zijn we gestart met de voorbereiding van het project. Begin dit jaar is de aannemer begonnen met de eerste voorbereidende werkzaamheden. Inmiddels heeft de aannemer de eerste kilometer van de dijk versterkt. Daarom hebben we samen met projectbetrokkenen en de omgeving op maandag 1 juli 2013 de start van het werk gevierd. Speciaal voor deze dag konden genodigden het werk bekijken: niet vanaf de dijk, maar vanaf het water! Ter plekke heeft de aannemer toegelicht hoe zij werken. Vervolgens heeft historicus en landschapsarchitect Bastiaan Kwast de genodigden mee teruggenomen in de geschiedenis van deze dijk en de Wieringermeerpolder.

Oog voor de omgeving

De versterking gebeurt met oog voor de omgeving. Zowel de Noorderdijkweg als de Zuiderdijkweg zijn vrij smalle wegen. Daarnaast gebruiken pachters en heveleigenaren de dijk het hele jaar door. Om die reden is ervoor gekozen om het werk uit te voeren vanaf het water en zoveel als mogelijk materiaal aan te voeren vanaf het water. De weg blijft zo vrij voor bestemmingsverkeer en de dijk blijft aan de binnenkant intact. Bij de Wieringermeerdijk komt over de huidige stenen bekleding een nieuwe laag stenen waarvan de tussenruimten worden opgevuld met gietasfalt. Ook bij het strandje bij de Zuiderhaven moet een versterking worden aangebracht. Vanwege het belang voor Den Oever hebben we gezocht naar een oplossing om het strandje te behouden. Dit was een wens van de omgeving. Er is besloten om de gehele Omgelegde Stonteldijk te versterken met open steenasfalt.

Over de laag steenasfalt wordt de graslaag of het zand van het strand teruggebracht. Zo kan de omgeving ook na de versterking gebruik blijven maken van het strand. Naar verwachting rond de aannemer eind 2014 het werk af.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl