Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 11 juli 2013 Gedeputeerde Staten Noord-Holland niet akkoord met uitbreiding vliegveld Texel

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Gedeputeerde Staten (GS) hebben de gemeente Texel laten weten dat onderdelen van het bestemmingsplan buitengebied Texel niet in werking zullen treden.

Het gaat om de uitbreiding van het vliegveld Texel en de realisatie van 10 hectare zonne-akkers. GS hadden in februari 2013 reeds gevraagd het bestemmingsplan op deze punten aan te passen, maar dat is niet gebeurd, waardoor GS zich nu genoodzaakt zien een reactieve aanwijzing geven. Dat betekent dat het bestemmingsplan voor die onderdelen niet in werking treedt.

Vliegveld Texel

Het bestemmingsplan zou uitbreiding van het bouwblok voor het vliegveld mogelijk maken, maar voor bouwen buiten bestaand bebouwd gebied geldt dat gemeenten moeten voldoen aan de regels uit de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie. Hierin is opgenomen dat nut en noodzaak moeten zijn aangetoond en dat een ontwikkeling voldoet aan ruimtelijke kwaliteitseisen. Dat is allebei nog niet gebeurd.

Zonneakkers

De gemeente Texel wil het mogelijk maken dat er op het eiland 10 hectare aan zonne-akkers als agrarische nevenactiviteit gerealiseerd worden. De provincie stimuleert het gebruik van duurzame energie. De gewenste toepassing van zonne-energie wordt gezien als een positieve ontwikkeling.

GS zijn van mening dat zonne-akkers in de genoemde omvang niet gezien kunnen worden als agrarische nevenactiviteit, maar als bebouwing in het landelijk gebied. Het is voor GS nog onvoldoende duidelijk waar de zonneakkers zouden komen en of plaatsing de ruimtelijke kwaliteit van het landschap aan zou tasten.

Het buitenwerking stellen van dit onderdeel houdt niet in dat Texel geen enkel uitzicht heeft op deze toepassing, (en dat de recente subsidiebijdrage van het Waddenfonds onnodig zou zijn) wel dat de gemeente voor deze ontwikkeling de ruimtelijke kwaliteit moet aantonen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl