Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 26 juli 2013 Reparatie zinker Texel (waterleiding)

Gemeente Texel logoBron: Gemeente Texel - PWN heeft smaen met haar aannemer een plan van aanpak gemaakt om de lekke zinker naar Texel te repareren. Ongeveer 200 meter leiding gaat worden vervangen. Het nieuwe leidingdeel wordt met speciale koppelingen aan de bestaande leiding vastgemaakt.

Informatie over de reparatie van de lekke zinker leest u in het persbericht van PWN hieronder:

Reparatie zinker Texel

PWN heeft samen met haar aannemer een plan van aanpak gemaakt om de lekke zinker naar Texel te repareren. Ongeveer 200 meter leiding gaat worden vervangen. Het nieuwe leidingdeel wordt met speciale koppelingen aan de bestaande leiding vastgemaakt.

Daarna wordt de leiding weer in de zeebodem gelegd en met zand of grind bedekt. Jaarlijks worden beide zinkerleidingen gecontroleerd op hun ligging en dekking. Daarnaast wordt het gedeelte in de stroomgeul nog een keer extra gecontroleerd. Die controle gaat PWN uitbreiden naar meerdere keren per jaar.

Het repareren van de leiding duurt 3 á 4 maanden. Deze tijd is om een aantal redenen nodig. De te gebruiken koppelingen moeten speciaal worden gemaakt. Verder moet er op een diepte van 25 meter worden gewerkt. Vanwege de sterke stroming in het Marsdiep is dit extra lastig.

Duikers kunnen ongeveer 30 minuten per duik werken en alleen tijdens rustig water, (de zogenoemde kentering tussen eb en vloed). Voordat er kan worden begonnen moeten er ook vergunningen worden aangevraagd bij diverse overheden.

Texel wordt sinds 1988 vanaf het vasteland voorzien van drinkwater via twee zinkerleidingen van ruim 7 kilometer lang. De zinkers hebben een diameter van 355 millimeter en zijn gemaakt van de kunststof PE (polyetheen).

Ze liggen in de bodem van de Waddenzee, vanaf Den Helder (oostkant) naar Texel. Eind juni 2013 is in één van deze twee zinkers gebroken. Naar de oorzaak is een onderzoek ingesteld. De breuk is ontstaan in 25 meter diep water, waar een sterke stroming staat. Dit maakt het repareren van de zinkerleiding een klus die door specialisten moet worden uitgevoerd. Naar aanleiding van de breuk is de andere zinkerleiding extra gecontroleerd en prima in orde bevonden.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl