Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 26 augustus 2013 Laatste voorbereidingen voor de plannen versterking van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering bekend

De start van de werkzaamheden voor de versterking van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering komt steeds dichterbij. Eind dit jaar krijgt een van de aannemers de opdracht om met het werk te starten. Dan weten we hoe het detailontwerp eruit gaat zien. Mede door de actieve inbreng van de omgeving wordt de kust weer veilig en mooi. 1,2 miljoen Noord-Hollanders zijn daarmee ook de komende 50 jaar beschermd tegen het water van de Noordzee.

In gesprek met omgeving

Tijdens de aanbesteding zijn de aannemers met de omgeving in gesprek geweest.

Afgesproken is dat de winnende aannemer voor de start van de aanleg met de Surfrider Foundation in gesprek blijft over hoe het zand het beste neergelegd kan worden, zodat er gedurende de aanleg zo goed mogelijke surfcondities ontstaan. Omdat zand een natuurlijk materiaal is dat zich bijvoorbeeld met de seizoenen heen en weer verplaatst, zal de kust er gedurende het jaar steeds net weer even anders uit kunnen zien.

We geven de komende maanden invulling aan de afspraken met de (beherende) natuurorganisaties. Hierbij wordt in eerste instantie gefocust op concrete afspraken, onder andere het verzachten van de effecten voor de scholekster en steenloper.

Actieve inbreng omgeving

Het landschap bij de Hondsbossche en Pettemer Zeewering gaat er anders uitzien door de komst van duinen en een strand. Omdat de kust niet alleen een veilige waterkering is maar ook een gebied waar mensen wonen, werken en recreëren zijn de plannen voor de versterking na een zorgvuldig proces met de omgeving opgesteld. De belangengroepen uit de omgeving, zoals omwonenden, ondernemers, natuurorganisaties en recreanten zijn actief betrokken bij het opstellen van de plannen. Zij namen deel aan een adviesgroep, spraken rechtstreeks met de aannemers - die in de race zijn om het werk uit te mogen voeren - én zij hebben met de experts die de offertes van de aannemers gaan beoordelen gesproken om goed mee te kunnen geven wat zij belangrijk vinden. De ideeën en suggesties uit de omgeving zijn waar mogelijk meegenomen in de plannen. Voorbeelden hiervan zijn het aanwijzen van drukke en rustige zones, gebieden voor recreatie en gebieden waar de natuur zijn gang kan gaan. Het behoud van goed toegankelijke strandopgangen en een fietspad aan de zeezijde van de dijk over de nieuwe duinen. Daarnaast is er een eis in de plannen opgenomen die de aannemer verplicht maatregelen te nemen om de overlast van de werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken. Dit kan hij doen door bijvoorbeeld niet overal tegelijk met het werk te starten en goede maatregelen om de hinder van stuifzand te beperken.

Laatste voorbereidingen

In de zomerperiode werken Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, de gemeente Bergen en Schagen aan de laatste voorbereidingen. Alle binnengekomen zienswijzen, 45 in totaal, worden zorgvuldig gelezen, beoordeeld en beantwoord. De ingediende zienswijzen kunnen leiden tot een wijziging in de plannen. Naar verwachting stelt Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland de plannen begin oktober 2013 vast. Parallel aan dit proces komen de offertes van de aannemers binnen, die in de race zijn om het werk voor een mooie en veilige kust uit te mogen voeren. Half november 2013 is bekend welke aannemer het werk uit gaat voeren. (Bron: Kust op Kracht)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl